EPCG i CGES pakuju poskupljenje struje

Kompanije pripremaju zahtjeve koje će ubrzo dostaviti Agenciji za energetiku, koja je 2012. predvidjela postepeni rast cijena energije u trogodišnjem periodu
68 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 09:46h

Energetske kompanije, Elektroprivreda i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), pripremaju zahtjeve za korekciju regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena, koji važe do 1. avgusta.

“Vijestima” je potvrđeno u EPCG i CGES-u da nijesu predali zahtjeve Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE), ali da namjeravaju da to ubrzo urade. U kompanijama nijesu mogli juče da saopšte šta će zahtijevati od RAE, da li traže poskupljenje i za koliko. Nove cijene će da važe od 1. avgusta.

Odbor RAE je povećao cijene električne energije u januaru, pa 1. avgusta prošle godine za 5,8 odsto za domaćinstva. Kilovat-sat energije košta 8,13 centi, odnosno 9,5 centi sa porezom na dodatu vrijednost. Poskupljenje struje za građane i privredu je određeno u okviru trogodišnjeg regulatornog perioda, ali se svake godine provjeravaju troškovi i prihodi preduzeća da bi se utvrdilo da li je potrebna korekcija cijena ka rastu ili padu. Regulator je odlučio da tri godine postepeno povećava cijene, obrazlažući da ih tako prilagođavaju tržištu (koje ne funkcioniše i EPCG ima monopol) i evropskim propisima.

Šta sve građani Crne Gore plaćaju

Članovi Agencije su predvidjeli da u drugoj regulatornoj godini, koja počinje 1. avgusta ove godine i završava se 31. jula 2014, povećanje srednje cijene električne energije bude 5,9 odsto, a 5,4 odsto treće godine (od 1. avgusta 2014. do istog mjeseca 2015.).

Tako je određeno prema metodologijama za utvrđivanje regulatornog prihoda javnog snabdjevača (EPCG) i tarifa, kao i cijena za korišćenje distributivnog i prenosnog sistema, čiju zakonitost Ustavni sud na incijativu MANS-a preko godinu nije ocijenio. U metodologijama piše da, ukoliko tokom perioda primjene odobrenih tarifa, usljed okolnosti koje se nijesu mogle predvidjeti dođe do promjene troškova, na zahtjev energetskog subjekta ili na inicijativu Agencije, može biti izmjenjen regulatorni prihod, cijene i tarife po pravilima za to.

Tvrde da nijesu zakasnili

Prema Zakonu o energetici, preduzeća su obavezna da zahtjeve dostavljaju četiri mjeseca do isteka cijena koje se primjenjuju, a Odbor Agencije da ih razmatra najviše 90 dana. U metodologijama piše da treba da ih dostave do 30. marta, ali se to odnosi na 2012. i prvi regulatorni period. Nije jasno da li je i sada trebalo da do tog roka dostave zahtjeve.

“Nismo zakasnili jer može i poslije praznika da se preda zahtjev koji je gotovo spreman i nema značajnih promjena u odnosu na ono što smo procijenili da treba da nam odobre prethodne godine”, odgovoreno je “Vijestima” zvanično u CGES-u, čiji je većinski vlasnik država i kojim upravlja italijanska Terna. Tada im nije odobreno traženo, ali jeste blagi rast cijene za usluge prenosa.

Slično viđenje imaju u EPCG u većinskom državnom vlasništvu, kojom upravlja italijanska energetsko-komunalna kompanija A2A. Potvrdili su da pripremaju dokumentaciju za RAE, tvrdeći da su i tokom godine “kontrolisani njihovi troškovi i prihodi”.

Direktor RAE Novak Medenica juče je rekao “Vijestima” da Agencija od danas radi, kada može biti dostupan za odgovore. Očekuje se odgovor da li energetske kompanije kasne u dostavljanju zahtjeva za korekciju prihoda i cijena, a pretpostavlja se i poskupljenje. Pitanje je i da li ima osnova da predstavnici kompanija traže više cijene i da li je RAE kontrolom odobrenih troškova, koji su pretočeni u cijene i tarife, utvrdio da možda ima prostora za njihov pad.

Uz najavljeno povećanje stope PDV-a, rast cijena električne energije za domaćinstva i privredu bio bi još jedan udar na standard građana, koji gube radna mjesta i uglavnom im kasne zarade koje u Crnoj Gori stagniraju ili su smanjene.

U štampanom izdanju čitajte:

  • Ko "obrće" struju bez plaćanja
  • Kako je za 2013. nacrtana viša cijena od 6.2 odsto
  • Šta je MANS tražio prije godinu dana
  • Šta su EPCG i CGES tražili prošle godine

Galerija

Bonus video: