Srbija izašla iz recesije, Hrvatska stagnira

Crnogorski ministar finansija Radoje Žugić nedavno je saopštio da preliminarni podaci o kvartalnom BDP-u govore o rastu od zavidnih 4,3 odsto
69 pregleda 9 komentar(a)
bdp, Foto: Shutterstock
bdp, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.05.2013. 14:19h

U vrijeme dok Hrvatskoj i službeno prijeti ekonomska depresija, srpska Vlada danas je službeno objavila da je ekonomija te zemlje izašla iz recesije.

"U prvom kvartalu ove godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda, čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije", navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije.

Srbija je u prvom kvartalu ove godine povećala industrijsku proizvodnju za 5,2 odsto, što je doprinjelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto.

Srbiju je izvukla proizvodnja u automobilskoj industriji, zahvaljujući italijanskom Fiatu koji u Kragujevcu proizvodi svoje automobile, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, hemijskoj industriji, farmaceutskoj, duvanskoj, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja.

Prvi podaci za prvi kvartal za Hrvatsku, prema pisanju portala Index.hr upućuju na daljnji pad privredne aktivnosti.

Hrvatska je već zadnjih pet godina "zaglavila" u recesiji, a za sada nema odgovora na pitanje šta može podstaći ekonomski rast i povećati konkurentnost, navodi portal.

Crnogorski zavod za statistiku Monstat još nije objavio rezultate ekonomije za prva tri mjeseca ove godine, ali je ministar finansija Radoje Žugić nedavno saopštio da preliminarni podaci govore o rastu od zavidnih 4,3 odsto, što će, bude li potvrđeno, značiti da i crnogorska ekonomija izlazi iz recesije.

Bruto domaći proizvod Crne Gore, prema Monstatu, pao je u posljednja dva kvartala prošle godine, što znači da je crnogorska recesija u recesiji.

Bonus video: