Manje cijene cigareta i gaziranih pića od septembra

Kazao je da će akciza po paklici biti manja za 20 do 30 centi, a za gazirana pića sa zaslađivačima za 10 centi po litru
148 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.07.2018. 15:39h

Akcize na cigarete i na gazirana pića biće smanjena od 1. septembra ove godine i na tom iznosu ostaće do kraja 2019. godine kada će ponovo početi da se postepeno povećavaju, kazao je ministar finansija Darko Radunović nakon sjednice Vlade na kojoj je promjenjen akcizni kalendar.

On je kazao da prihvata da je povećanje akciza tri puta u 2017. godini bila greška i da nijesu očekivali da će ovoliko porasti crno tržište duvanskih proizvoda.

Kazao je da će akciza po paklici biti manja za 20 do 30 centi, a za gazirana pića sa zaslađivačima za 10 centi po litru.

Najavio je i da će ovu mjeru pratiti veće kontrole kako bi se elminisali distributivni centri nelegalnih duvanskih proizvoda i njena prodaja na uličnom tržištu. Kazao je da pad prodaje legalnih cigareta iznosi 40 odsto, ali da je zabrinjavajuće što je pad povećan u junu zbog čega su se odlučili na mjeru smanjenja akciza.

Ministar očekuje da će smanjenje akciza i povećane kontrole elminisati crno tržište i zaustaviti pad državnih prihoda od akciza.

Bonus video: