Lani uvezeno 11,7 miliona eura duvana i duvanskih proizvoda

Najviše je uvezeno iz Srbije i na taj uvoz potrošeno je oko 5,6 miliona eura, dok je uvoz iz Bosne i Hercegovine vrijedio oko 1,9 miliona
0 komentar(a)
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
cigarete, pepeljara, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.05.2013. 07:38h

Crna Gora je, prema podacima Monstata, prošle godine uvezla duvana i duvanskih proizvoda u vrijednosti od oko 11,7 miliona eura, dok je izvoz premašio 2,2 miliona.

Uvoz je smanjen u odnosu na 2011, kada je bio vrijedan 14,9 miliona eura, dok je vrijednost izvoza značajno povećana u odnosu na oko 394,12 hiljada iz prethodne godine.

Kako piše beogradski Danas, najviše je uvezeno iz Srbije i na taj uvoz potrošeno je oko 5,6 miliona eura, dok je uvoz iz Bosne i Hercegovine vrijedio oko 1,9 miliona. Na trećem mjestu liste uvoznika našla se Grčka sa 982,92 hiljade eura, zatim Ruska Federacija 891,57 hiljada, Hrvatska, odakle je stigla roba vrijedna 782,75 hiljada, dok je na cigarete iz Makedonije potrošeno oko 600 hiljada eura.

"Ne izvozimo na tržište BIH... Razlog je jasan - oni imaju svoje fabrike, a osim domaćih cigareta na tom tržištu su značajno zastupljeni proizvodi iz Hrvatske i još nekih zemalja tako da mi i ne pokušavamo da se tamo nametnemo jer objektivno nemamo šansi"

Kad je riječ o izvozu, cigarete iz podgoričkog Duvanskog kombinata, uglavnom završavaju na tržištima dalekih zemalja. Tako je recimo prošle godine najviše crnogorskih cigareta izvezeno u Libijsku Džamahiriju, gdje je plasirana roba vrijedna oko 1,9 miliona eura, zatim u Ujedinjene Arapske Emirate 322 hiljada, dok je izvoz u Bosnu i Hercegovinu bio skroman - ostvareno je tek oko 32,3 hiljade eura priliva.

Na pitanje Danasa da li Duvanski kombinat Podgorica vidi šansu da poveća izvoz svojih cigareta u Bosnu i Hercegovinu, imajući u vidu promjene koje će izazvati ulazak Hrvatske u EU, izvršni direktor fabrike Slavoljub Vukašinović odgovara da se tako nešto neće dogoditi, jer se na listi cigareta koje Crna Gora izvozi u BiH ne nalaze i njihovi proizvodi.

"Ne izvozimo na tržište BIH. Podsjetiću da proizvodi ovog kombinata nijesu bili prisutni na tom tržištu ni u bivšoj Jugoslaviji, a ni kasnije. Razlog je jasan - oni imaju svoje fabrike, a osim domaćih cigareta na tom tržištu su značajno zastupljeni proizvodi iz Hrvatske i još nekih zemalja tako da mi i ne pokušavamo da se tamo nametnemo jer objektivno nemamo šansi", kazao je Vukašinović.

Bonus video: