Prognoza rasta crnogorske ekonomije sa 2,4 smanjena na 1,8 odsto

Procjenu izvoznih rezultata EK zasniva na pretpostavci da KAP neće biti zatvoren, jer se većina političkih partija zalaže za njegov opstanak
0 komentar(a)
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
turisti, plaža, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.05.2013. 14:10h

Evropska komisija (EK) snizila je u proljećnim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 1,8 odsto, sa 2,2 odsto koliko je predviđala u februaru, zbog oporavka sporijeg od očekivanog.

EK je u novembru 2012. prognozirala rast crnogorske ekonomije u ovoj godini na 2,4 odsto.

Vlada je prognozirala rast ekonomije na 2,5 odsto, dok se takozvanom nižom procjenom ogradila sa rastom od jedan odsto. I Međunarodni monetarni fond je početkom aprila korigovao procjene rasta za Crnu Goru sa 1,5 na 1,2, dok je Svjetska banka u januaru prognozirala rast od 0,8 odsto.

Svi se slažu da je prošle godine ostvaren pad od 0,5 odsto.

U uvodnom poglavlju izvještaja Evropske komisije, nazvanom "Postavljanje baze za rast" navodi se da je u 2012. crnogorska ekonomija ušla u period blage umjerene recesije i da je bruto domaći proizvod umanjen za 0,5 odsto u odnosu na prošlogodišnju stopu rasta od 3,2 odsto.

Za to su, kako je saopšteno, krivi pad industrijske proizvodnje, građevinarstvo i servisni sektor koji su, u odnosu na prethodnu godinu podbacili za 7, odnosno 3,6 odsto.

U izvještaju se navodi da su prihodi od turizma kompenzovali slabe rezultate robnog izvoza.

Uvozna zavisnost

“Rane indikacije pokazuju oporavak rasta u 2013. koji će biti nešto ograničen zbog lošijih baznih efekata u prvom kvartalu. Nasuprot tome, čini se da se kreditna aktivnost u martu stabilizovala i očekuje se da će u narednim mjesecima pokazati pozitivan razvoj.

Turizam će, kao i ranijih godina nastaviti da podstiče domaću potrošnju. Pokretanje nekoliko velikih turističkih i energetskih projekata najavljenih za kraj ove godine, imaće pozitivan, ali ograničen efekat na ukupne kapitalne investicije u nekoliko narednih godina.

Međutim, zbog uske baze domaće ekonomije kao i uvoznog karaktera investicija, rast kapitalnih investicija uticaće na uvoz građevnog materijala i uz to vezane građevne aktivnosti”, navedeno je u izvještaju EK.

Procjenu izvoznih rezultata EK zasniva na pretpostavci da KAP neće biti zatvoren, jer se većina političkih partija zalaže za njegov opstanak.

“Činjenica da je proizvodnja aluminijuma prepolovljena, eliminisala je potrebu za uvozom električne energije. Međutim, proizvodnja čelika mogla bi da se poveća kad novoinstalirani fabrički kapaciteti dosegnu puni potencijal. Ipak, očekuje se tek neznatno poboljšanje trgovinskog balansa, zbog uvoznog karaktera ulaganja. Nasuprot tome, balans usluga mogao bi da se poboljša u 2014. zbog novih investicija u turizam i transportni sektor”, prognoziraju u EK, navodeći da će se deficit neznatno smanjiti, ali i dalje će biti na veoma visokom nivou od 17 odsto BDP-a.

Takse i slaba naplata PDV-a

Od crnogorske ekonomije se očekuje da pokrije značajna finansijska potraživanja i otplaćuje spoljni dug, navodeći da je velika opasnost dug KAP za koji je garantovala država.

Prema projekcijama EK, državni dug je prošle godine iznosio 51,1 odsto BDP-a, na kraju ove godine bi mogao narasti do 52,7 odsto

Navedeno je da su krizne takse neznatno povećale državne prihode, ali da je naplata PDV-a ostala ispod plana i čak je niža od prethodne godine. Konsolidovanje državnih prihoda i štednja će se prema njihovim očekivanjima nastaviti i u narednoj godini.

EK ne pominje da je najavljeno povećanje PDV-a sa 17 na 19 odsto za početak ljeta. Prema projekcijama EK, državni dug je prošle godine iznosio 51,1 odsto BDP-a, na kraju ove godine bi mogao narasti do 52,7 odsto a u narednoj će iznositi 54 odsto BDP-a.

“Zaduženost je rasla kao rezultat uzimanja pozajmica da bi se finansirao vladin budžet. Štaviše, državne garancije su u 2012. godini porasle na 11,5 poena prema odnosu dug-BDP”, navedeno je u izvještaju gdje se konstatuje da bi javni dug jače rasto ako se nastavi usporavanje ekonomskih aktivnosti.

Ekonomska komisija pravi ovakve izvještaje za sve članice EU i zemlje kandidate.

Umjereni oporavak neće oboriti nezaposlenost

Umjereni oporavak ekonomije, kako očekuju u EK, imaće mali uticaj na smanjenje nezaposlenosti. Najavljena dalja otpuštanja u KAP-u, kako je navedeno, uticaće na smanjenje broj zaposlenih jer se očekuje da otpušteni radnici odu u prijevremenu penziju.

Iz EK su kazali da bi stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori u ovoj godini ostala na dosta visokom nivou od 19,3 odsto, a u narednoj bi mogla biti smanjena na 18,9 odsto.

EK koristi stopu nezaposlenosti koju obračunava Monstat i koja je na kraju prošle godine iznosila 19,7 odsto a ne onu Zavoda za zapošljavanje od 14,13 odsto koju koristi Vlada.

“Postepeni oporavak domaće potražnje u 2013. vršiće jak inflatorni pritisak, a očekuje se da inflacija ostane na nivou od oko 2 odsto Pretpostavljeno kontrolisanje globalnih cijena hrane i energije uticaće na održanje stabilnosti cijena”, smatraju u EK.

Prema Monstatu, stopa inflacija u 2012. godini u Crnoj Gori je iznosila 4,4 odsto.

Bonus video: