Agrokor uskoro predaje ponudu za preuzimanje Merkatora

Mediji pišu da Ivica Todorić, čelnik Agrokora, ima namjeru da svoju sadašnju kompaniju objedini sa Merkatorom i osnuje jedinstvenu firmu koja će za nekoliko godina izaći i na berzu
1 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Večernji list
Ivica Todorić, Foto: Večernji list
Ažurirano: 03.05.2013. 16:26h

Hrvatska kompanija Agrokor je sa još dva potencijalna kupca ušao u drugi krug tendera za preuzimanje slovenačkog trgovačkog lanca Merkator, koji posluje i u Crnoj Gori, i do 15. maja će zvanično dati ponudu.

Regionalni mediji pišu da Ivica Todorić, čelnik Agrokora, ima namjeru da svoju sadašnju kompaniju objedini sa Merkatorom i osnuje Adria Retail, akcionarsko društvo koje bi nakon nekoliko godina izašla na berzansko tržište.

U novom pokušaju da preuzme Merkator, Agrokor pokušava da otkloni sve optužbe o prezaduženosti. Ljubljanski dnevnik Finance ranije je spekulisao da bi se Agrokor prije konačnog pokretanja transakcije dokapitalizovao, a nakon toga bi se koncern podijelio na dvije zasebne cjeline: trgovinu i prehranu.

Iz kompanije ne žele da komentarišu takve ideje, jer je tender još u toku i ne žele da otkrivaju svoje dalje korake. Jutarnji list je posao da su iz krugova bliskih Agrokoru saznali da se koncern, uspije li mu transakcija, ovog puta priprema za preuzimanje kompletnog vlasništva Merkatora. U prvoj etapi bi kupio 53 odsto, koliko je sada ponuđeno na prodaju, a nakon toga, i nakon dokapitalizacije i konsolidacije, išlo bi se u drugu transakciju kojom bi se Merkator u potpunosti preuzeo.

Kompanija Adria Retail bi na berzi obezbijedio dodatni kapital, ali i disperzovalo vlasništvo nove kompanije u kojoj porodica Todorić namjerava da zadrži natpolovični udio.

Nema više otpora zbog ekonomske iscrpljenosti

Slovenačka javnost, ali i političari ranijih godina kada je Todorić pokušavao da preuzme Merkator, bili su izričito protiv toga, jer je kompanija domaćih poljoprivrednim proizvođačima jakom pozicijom u zemlji, ali i ostalim državama regiona obezbjeđivala siguran plasman. Sada je, čini se, situacija drugačija, jer država, iscrpljena ekonomskom krizom i manjkom novca u budžetu, više nema mehanizme da sprečava slobodnu prodaju na tržištu.

Slovenačka Agencija za zaštitu konkurencije ranije je nekoliko puta velikim dioničarima Merkatora zabranila prodaju i to svaki put kada bi priča o Agrokorovim aspiracijama postala aktuelna. Agencija je uvijek uspijevala tu blokadu pravno da "pokrije", ali je očigledno to sada postalo nemoguće.

U slovenačkoj javnosti se namjera Agrokora da kupi Merkator često smatrala neprijateljskim preuzimanjem, dok se s poslovnog aspekta ocjenjuje kao izvrstan posao kojim bi nastao najjači trgovac na prostoru bivše Jugoslavije.

Agrokor ni nakon nekoliko godina faktički državne blokade nije odustajao, čekajući pravi momenat. Razlog za upornost, kažu upućeni, jeste ubijeđenost Todorića da mu od preuzimanja najvećeg trgovačkog lanca u regionu zavise buduće strateške odluke.

Merkator od 2007. godine posluje i u Crnoj Gori, a preuzimanjem Plus Komerca i Panto marketa 2011. godine, postao je najveći trgovački lanac u državi, sa oko 20 odsto tržišnog udjela.

Bonus video: