Kvartalni prihodi Hrvatskog telekoma manji za trećinu

Recesija se u Hrvatskoj nastavila i u prvom kvartalu, a negativni ekonomski trendovi i daljnja ponuda flat rate tarifa rezultirali su smanjenjem broja korisnika pokretnih komunikacija
0 komentar(a)
Hrvatski telekom, Foto: T-portal
Hrvatski telekom, Foto: T-portal
Ažurirano: 03.05.2013. 15:53h

Hrvatski telekom (HT) zabilježio je u prvom ovogodišnjem tromjesečju pad neto dobiti za 34,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prihodi smanjeni 6,1 odsto, pokazuju danas objavljeni nerevidirani rezultati te kompanije.

"Naše poslovanje ponovo je bilo pod uticajem usporene ekonomije i pojačanog pritiska regulative i konkurencije. Navedeni faktori negativno su djelovali na naše rezultate u prvom tromjesečju. Uprkos tome, prognoze za cijelu 2013. godinu ostaju nepromijenjene u svjetlu naše snažne tržišne pozicije i strateškog fokusa", rekao je predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić, u komentaru poslovnih rezultata.

Nakon četiri uzastopne godine ekonomskog pada, recesija se u Hrvatskoj nastavila i u prvom tromjesečju ove godine, a negativni ekonomski trendovi i daljnja ponuda flat rate tarifa rezultirali su smanjenjem broja korisnika pokretnih komunikacija u prvom tromjesečju, navodi se u izvještaju HT-a.

"Pad prihoda prvenstveno je uzrokovan manjim prihodima od govornih usluga zbog manjeg broja maloprodajnih priključaka i manjeg prometa u nepokretnoj mreži", pojasnili su iz kompanije.

Kao posljedica smanjenja prihoda i povećanja troškova redovnog poslovanja, EBITDA je smanjena za 22 odsto, uz maržu od 35,9 odsto, što je pad u odnosu na prvo tromjesečje lani, kada je marža iznosila 43,2 odsto.

HT je član Deutsche Telekom grupe, u kojoj je i Crnogorski Telekom, preko svoje majke kompanije, Magyar Telekom.

Bonus video: