EK: Crnogorski BDP će porasti za 1,8% umjesto 2,2%

U dijelu Izvještaja posvećenom stanju crnogorske ekonomije, navodi se da je rast revidiran zbog oporavka slabijeg od očekivanog
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 15:23h

Crnogorski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine će porasti 1,8 odsto, predviđa Evropska komisija (EK) u posljednjem izvještaju o ekonomskim prognozama, što je nešto niži rast nego prethodna prognoza, koja je pokazivala oporavak od 2,2 odsto.

U dijelu Izvještaja posvećenom stanju crnogorske ekonomije, navodi se da je rast revidiran zbog oporavka sporijeg od očekivanog.

“Prvi pokazatelji ukazuju na oporavak rasta u 2013. godini, koji je ipak sutan niskim učinkom u prvom kvartalu. Čini se da se kreditna aktivnost stabilizuje tokom marta, i očekuje se određeni pozitivni trendovi i u narednim mjesecima”, smatraju briselski ekonomski analitičari.

Turizam će, prema njihovim očekivanjima, nastaviti da podržava domaću privatnu potražnju, kao i prethodnih godina.

“Pokretanje nekoliko velikih energetskih i turističkih projekata na kraju 2013. godine donijeće pozitivan, doduše vrlo postupan, uticaj na bruto investicije u narednim godinama. Međutim, s obzirom na usku bazu domaće ekonomije, doći će do rasta uvoza građevinskog materijala i opreme za povezane usluge”, navodi se u izvještaju i dodaje da će postepeni oporavak domaće tražnje u ovoj godini napraviti snažan inflatorni pritisak, ali da će se nivo inflacije zadržati na nuivou od oko dva odsto.

EK očekuje da crnogorska ekonomija raste i naredne godine

EK ocjenjuje da je Vlada Crne Gore prilagodila kratkoročnu fiskalnu politiku pritiscima početkom ove godine kroz set mjera štednje.

“Očekuje se nastavak fiskalne konsolidacije i naredne godine”, dodaje se u izvještaju EK.

Prognoze rasta su, kako su objasnili, zasnovane na na pretpostavci da Kombinat aluminijuma (KAP) neće biti zatvoren, “čime je dat široki konsenzus među političkim strankama u korist opstanka fabrike”.

Proizvodnja aluminijuma je prepolovljena, pa je prestala potreba za uvozom električne energije“, navodi se u izvještaju i procjenjuje da će smanjenje broja radnika u KAP-u doprinijeti visokoj stopi nezaposlenosti od oko 19 odsto.

Galerija

Bonus video: