SNP: Rješenje za KAP ne znači nove dugove na račun građana

Iz SNP-a navode da je jasno definisano da ugovor sa CEAC-om treba raskinuti na njegovu štetu, jer nije poštovao ugovorene obaveze
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2013. 17:19h

Zaključci Socijalističke narodne partije (SNP) o Kombinatu aluminijuma i Rudnicima boskita, koje je u utorak usvojila Skupština, ni Vladi Crne Gore niti bilo kojem drugom organu ne dozvoljavaju da budžet i građane Crne Gore nanovo zadužuju ni jednim centom, saopšteno je iz te partije.

Oni navode da je jasno definisano da ugovor sa CEAC-om treba raskinuti na njegovu štetu, jer nije poštovao ugovorene obaveze.

“Zaključci Skupštine ne sadrže konkretne modele raskida ugovora sa CEAC-om i izmirivanja međusobnih obaveza KAP-a i EPCG jer su to pitanja koja su u ustavnoj nadležnosti Vlade Crne Gore, koja vodi spoljnu i unutrašnju politiku”, saopšteno je iz kluba poslanika SNP-a.

Oni navode da Vlada vodi katastrofalno neuspješnu ekonomsku politiku, i da su njeni dometi po negativnim efektima po građane “dostigli vrhunac upravo u skandalozno štetnim ugovornim aranžmanima oko privatizacije KAP-a i Rudnika boksita”.

“Isključivi motiv SNP-a da predloži zaključke i u Skupštini glasa za njih jeste da se sa tako katastrofalnim vođenjem ekonomske politike Vlade konačno prestane i svi akti Vlade u vezi sa rješavanjem ove problematike, posredstvom Skupštine, učine dostupnim ukupnoj javnosti. Mi nemamo dilemu da će sve ovo u najskorije vrijeme rezultirati političkom odgovornošću Vlade, ali i potrebom procesuiranja pojedinačne krivično-pravne odgovornosti prema onima koji su odgovorni za ugovorne aranžmane koji su Crnoj Gori donijeli štetu koja sigurno prelazi milijardu evra. Na ovo upućuje i najnoviji nalaz DRI o kontroli državnih garancija izdatih KAP-u”, smatraju u SNP-u.

Zaključci SNP-a predviđaju raskid privatizacionog ugovora bez isplate novca CEAC-u, nastavak proizvodnje u KAP-u i Boksitima, izradu studije o dugoročnoj održivosti i razvoju aluminijske industrije do 20. oktobra ove godine, da Vlada definiše model plaćanja duga za struju KAP-a kojeg mora da uputi Skupštini na odobrenje. Predviđeno je i da Državna revizorska institucija uradi reviziju poslovanja KAP-a od dana preuzimanja od strane CEAC-a i njegovih dugova i da ga dostavi Skupštini i Vladi do 31. maja ove godine. Navedeno je i da uprave kompanije moraju poštovati kolektivne ugovore sa zaposlenima.

Uprava KAP-a je obavezna da u roku od dva mjeseca definiše model kojim će se obezbijediti nastavak proizvodnje uz puno poštovanje normi i standarda propisanih zakonima Crne Gore za oblast zaštite životne sredine.

“Napominjemo da će samo ovaj zaključak, koji inače KAP i Vlada, duguju građanima Zete i Podgorice već pune četiri decenije, zahtijevati ulaganje u zaštitu životne sredine od oko 100 miliona evra”, smatraju u SNP-u.

Galerija

Bonus video: