Radnici "Lipke" protestom obilježili godišnjicu zatvaranja hotela

Hotel "Lipka" je od ljeta 2012. vlasništvo Prve banke, jer je objekat bio garancija za višemilionski kredit firme Beppler Investments Montenegro
89 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2013. 11:05h

Bivši radnici "Lipke" u Kolašinu, godišnjicu zatvaranja hotela obilježili su okupljanjem ispred objekta, gdje su nekada bili zaposleni.

Oni su pozvali nadležne institucije da obrate pažnju na njih, jer im je ističu, "oduzeto pravo na život", ali i najavili radikalnije proteste ukoliko se to ne desi.

Na transparentima sa kojima su stigli ispred hotela, koji je samo prije dvije godine, proglašen najboljim u kontinentalnom dijelu Crne Gore, pisalo je "Vratite pravo na rad i život", "STOP! Rad na crno, život na crno, liječenje na crno" i "Živio Prvi maj- Praznik rada".

Za zakup "Lipke" bio je zainteresovan beogradski biznismen Đorđije Nicović, ali je nakon nekoliko mjeseci pregovora, odustao od toga

"Već godinu se u ovoj državi osjećamo kao građani drugog reda. Ne možemo da se zaposlimo niti da se liječimo. Sva naša obraćanja nadležnima ostala su bez rezultata, a iz ministrastva rada još nijesu ni odgovrili na naše pismo. Počela je turisička sezona , a mi stojimo ispred zatvorenog hotela, takvu će sliku ponijeti prvi turisti iz ovog grada", kazao je u ime svojih kolega Boban Medenica.

On je podsjetio kako su radnici do sada pokušali u okviru institucija da riješe svoje problem, ali, s obzirom da još niko od nadležnih nije učinio da im pomogne da zaštite svoja prava, kako je rekao, prinuđeni su i na radikalnije mjere.

"Ne preostaje nam ništa nego da počnemo štrajk glađu ili da nasilno uđemo u hotel i da tu čekamo da se konačno pojavi neko da nas sasluša. Od kako je hotel zatvoren, predstavnici poslodavaca nam se nijesu javili. Oni se nijesu pojavili ni na ročištima u Osnovnom sudu gdje smo pokrenuli postupak, kako bi zaštitili svoja prava. Sud je odredio privremenu mjeru zabrane raspolaganja pokretnom imovinom u hotelu. Prije toga vozilo koje je pripadalo "Lipki" je odvezeno, to jest odvezao ga je prijatelj Zorana Ćoća Bećirovića, za kojeg smo mi dok smo radili smatrali da je vlasnik hotela", rekli su radnici.

Tokom protesta ispre "Lipke" radnicima se, u znak podrške, pridružila grupa biciklista, u kojoj su bili mladi iz nekoliko država u region.

Strani turisti su kazali da je velika šteta da hotel bude zatvoren i da je protest obespravljenih radnika loša poruka onima koji odluče da posjete Kolašin.

Hotel "Lipka" je od ljeta 2012. vlasništvo Prve banke, jer je objekat bio garancija za višemilionski kredit firme Beppler Invesmnets Montenegro. Do sada ta banka nije uspjela da nađe kupca ili zakupca za objekat.

Pred kraj minule godine za zakup "Lipke" bio je zainteresovan beogradski biznismen Đorđije Nicović, ali je nakon nekoliko mjeseci pregovra, odustao od toga.

Galerija

Bonus video: