MANS: Razvlače rješenje, pale maske “opozicionara”

Iz MANS-a ocjenjuju da ni izmijenjeni zaključci ne odgovaraju na pitanje ko će platiti nagomilani račun za struju KAP-a,
94 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.05.2013. 12:36h

Usvajanje zaključaka u vezi sa Kombinatom aluminijuma (KAP) znače „zeleno svjetlo“ Vladi za rješavanje dijela problema koji se odnosi na Elektroprivredu (EPCG) i definisanje modela rješenja koje će se naći pred poslanicima, poručili su iz izvršne vlasti.„Novim zaključcima se dodatno afirmišu principi za raskid ugovora sa ruskim partnerom, ali bez konkretnog predloga rješenja, s obzirom da Vladin predlog zaključaka nije prošao skupštinski Odbor“, kazali su agenciji Mina-business iz Vlade.

MANS: Razvlače rješenje

Predstavnici MANS-a su ocijenili da su skupštinski zaključci samo dodatno prolongiranje konačnog rješenja za KAP.

“Rasprava o KAP-u je doprinijela da se konačno zbace maske sa lica pojedinih navodno opozicionih poslanika i da cijela Crna Gora može vidjeti kome oni zapravo služe, ocijenili su iz MANS-a. Zaključci, naglašavaju oni, otvaraju ogroman prostor Vladi da nastavi po starom i građane i državu uvede u veću dubiozu.

“Uzaludni i providni su bili pokušaji poslanika SNP-a da sebe prikažu kao nekoga ko brine o interesima građana, kao što je bilo i nemoguće sakriti da su zapravo samo još poslanici SNP-a na strani DPS-a i njihove Vlade, nesumnjivih grobara KAP-a i dobrog dijela crnogorske privrede”, ocijenjeno je sinoć iz MANS-a, zamjerajući Bošnjačkoj stranci što je podržala te predloge.

Iz MANS-a ocjenjuju da ni izmijenjeni zaključci ne odgovaraju na pitanje ko će platiti nagomilani račun za struju KAP-a, jer čak i da to ne padne na teret građana, trošak koji je do sada napravio KAP će se neminovno odraziti na veću cijenu struje za građane. Problem je i što bi, kako ukazuju, građanima ostalo da plaćaju kredite koje je CEAC uzimao od svojih povezanih kompanija.

Oni su istakli da poslanici iz SNP-a ne zagovaraju scenario po kojem bi se tražila momentalna odgovornost za one koji su učestvovali u pljačkanju KAP-a i vraćanje iznijetog novca u držav u.

“Jer za takvo nešto ne bi mogli dobiti podršku unutar neformalne interesne koalicije sa DPS-om. Aleksandar Damjanović dobro zna da prije DRI-a u KAP treba da uđu policija i tužilaštvo, ali je to očigledno scenario koji ne priželjkuje za svoje partnere iz redova DPS-a”, smatraju u MANS-u.

SNP i DPS usvojili zaključke

Poslanici Socijalističke narodne partije i Demokratske partije socijalista, uz pomoć Bošnjačke stranke, Demokratske partije i Hrvatske građanske inicijative, usvojili su prije ponoći zaključke u vezi Kombinata aluminijuma.

Rasprava o rješenju za KAP je trajala osam sati.

Tako je 42 poslanika glasalo za zaključke koje je prethodno usvojio Odbor za ekonomiju, kojim predsjedava Aleksandar Damjanović, a 14 njih iz Pozitivne i Socijaldemokratske partije su bili protiv. Poslanici Demokratskog fronta bojkotuju parlament zbog, kako kažu, krađe na predsjedničkim izborima, a Liberalna partija se nije izjašnjavala.

Predloženim zaključcima nove parlamentarne većine treći put u posljednjih 14 mjeseci Skupština je zadužila Vladu da raskine privatizacioni ugovor sa ruskim CEAC-om biznismena Olega Deripaske i nađe “najefikasniji i najekonomičniji” način za povraćaj akcija na državu bez naknade po bilo kom osnovu i tereta za budžet i građane, a u korist CEAC-a.

Vlada je zadužena da obezbijedi dalje snabdijevanje KAP-a električnom energijom, zbrinjavanje prekobrojnih radnika KAP-a i Rudnika boksita u skladu sa odredbama kolektivnih ugovora u tim kompanijama, nađe model za plaćanje 44 miliona eura duga Elektroprivredi, kao i da se na pravedan način definiše nagrađivanje redovnih potrošača električne energije i nakon 1. avgusta ove godine.

Skupština je obavezala Vladu da do 20. maja formira stručni tim eksperata koji će do 20. oktobra podnijeti Skupštini na usvajanje studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije.

Revizija kompletnih dugova KAP-a trebalo bi da bude obavljena do 30. juna

KAP će morati u roku od dva mjeseca da definiše model, a u roku od godinu da obezbijedi da se proces proizvodnje u KAP-u odvija uz poštovanje normi i standarda propisanih zakonima kojima se uređuje zaštita životne sredine. Ugovorom o poravnanju između Vlade i CEAC-a, ruska kompanije je, maltene, oslobođen poštovanja ekoloških propisa.

KAP-om upravlja ruski CEAC, a Vlada i to of šor preduzeće dijele većinsko vlasništvo.

Bonus video: