"Carine" grade vile i hotel sa četiri zvjezdice u Baošićima

U kompleksu, čiji je investitor preduzeće “Carine” iz Podgorice, biće izgrađen hotel, vile, depadansi, bazeni, sportski tereni, te sadržaji za rekreaciju i zabavu
330 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 19:45h

Rad autorskog tima „Acid group“ iz Beograda proglašen je najboljim na konkursu za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja hotelsko-turističkog kompleksa „Carine“ u Baošićima.

Na konkurs, koji je raspisala Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog, pristigla su 23 rada iz zemlje i inostranstva.

U kompleksu, čiji je investitor preduzeće “Carine” iz Podgorice, biće izgrađen hotel kategorije četiri zvjezdice, vile, depadansi, bazeni, sportski tereni, te sadržaji za rekreaciju i zabavu.

“Prostor ispod hotela je riješen kao kompleks pripadajućih sadržaja sa težište na bazenima. Prema obali se nalazi trg sa bazenima, fontanama i pergolama. Sve hotelske sobe su orijentisane prema glavnom motivu – moru”, piše, pored ostalog, u obrazloženju žirija za prvonagrađeni rad.

Spekuliše se da će Popović gradnju kompleksa u Baošićima finansirati prodajom kompleksa Lazaret u Meljinama za koji je, kako su kazali izvori “Vijesti”, već sklopio predugovor, vrijedan 17 miliona eura, sa jednim ruskim biznismenom

Spekuliše se da će Popović gradnju kompleksa u Baošićima finansirati prodajom kompleksa Lazaret u Meljinama za koji je, kako su kazali izvori “Vijesti”, već sklopio predugovor, vrijedan 17 miliona eura, sa jednim ruskim biznismenom.

„Carine“ su prije 10 godina za 30 odsto akcija preduzeća „Južni Jadran“ AD Herceg Novi platile 240 hiljada njemačkih maraka, a zatim su, kupujući akcije od radnika, postale većinski vlasnik firme sa 51 odsto akcijskog kapitala. Za većinski paket firme u čijem je vlasništvu hotel “Delfin” u Bijeloj, Lazaret u Meljinama, motel “Vinogradi” u Sutorini, odmaralište uBaošićima, te brojni poslovni prostori sa oko 60.000 kvadrata zemljišta koje se nalazi na samoj obali mora, na koju se odmah i katastarski uknjižilo, preduzeće “Carine”platilo je ukupno 500 hiljada maraka.

U “Južnom Jadranu” prije nego što su ga kupile “Carine” radilo je 170 radnika, a danas samo desetak.

Svi projektuju, a niko još ne gradi

Herceg Novom nedostaju hoteli visoke kategorije što je postalo i kočnica daljeg razvoja turizma i dolaska visokoplate žnih gostiju. Godinama se najavljuje gradnja turističkih kompleksa visoke kategorije.

Još devedesetih godina prošlog vijeka je urađen i predstavljen idejni projekat Rt Mimoza na Kobili, sada u vlasništvu Atlas grupe. Od košenja trave i ravnanja dijela terena nije se dalje odmaklo. Atlas grupa je, nakon kupovine bivše Vojne bolnice u Meljinama, predstavila i idejni projekat kompleksa na tom mjestu.

Porodica srpskih biznismena Karić najavljivala je i predstavila idejni projekat hotela iz lanca “Meriot” na Savini, “Vektra Boka” idejni projekat hotela “Igalo“, nagrađen na međunarodnom konkursu, a Miodrag Mišković je planirao izgradnju etno-sela na Luštici. Od najavljenog do sada ništa nije realizovano.

Bonus video: