Iz SNP-a sad tvrde da nisu za to da se Rusima isplati 40 miliona eura!

Skupština Crne Gore počela raspravu o sudbini KAP-a i Rudnika boksita, rasprava počela kontradiktornim izjavama
55 pregleda 19 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2013. 16:57h

Skupština Crne Gore počela je raspravu o vladinoj informaciji i predlozima zaključaka SNP-a koji bi u krajnjem trebalo da opredijele budućnost Kombinata aluminijuma i nikšićkih Rudnika boksita, ali tokom prva dva sata rasprave predstavnici Vlade, SDP i opozicionih stranaka iznijeli su niz kontradiktornih podataka, da se predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić nešto poslije 17 časova otvoreno zapitao o daljoj svrsishodnosti takve rasprave.

Poslanici SNP Aleksandar Damjanović i Velizar Kaluđerović eksplicitno su više puta saopštili da ta stranka svojim predlozima ne podržava isplatu ruskog vlasnika u KAP-u iznosom od 40 miliona eura.

Za navodno pogrešnu interpretaciju njihovih zaključaka, koji je usvojio skupštinski Odbor za ekonomiju, Damjanović je optužio "pojedine medije", a Kaluđević Vladu Crne Gore i ministra ekonomije Vladimira Kavarića otvoreno upozorio da mu ne pada na pamet da po osnovu različitog tumačenja koje je predložio SNP "dodatno zadužuje Crnu Goru".

Poslanici donose sudbonosnu odluku: Deripaska ili Crna Gora >>>

Poslanik DPS-a Zoran Vukčević poručio je da je KAP veoma važan za crnogorsku ekonomiju i da čini više od 50 odsto domaćeg izvoza.

"Kada se govori da je KAP prodat za 48,5 miliona zaboravlja se da je kupac preuzeo 90 miliona dolara prema glavnim povjeriocima, 70 miliona prema ostalim dobavljačima, da je EPCG isplaćeno nakon privatizacije 16,5 miliona", dodao je Vukčević.

Kavarić je poručio da su neistinite tvrdnje iz tabora SDP-a da je za spas KAP-a potrebno 263 miliona eura novog novca građana i napomenuo da će trošak prema CEAC-u iznositi svega 40 miliona, a da će isplatu tog duga servisirati KAP

Kavarić je poručio da su neistinite tvrdnje iz tabora SDP-a da je za spas KAP-a potrebno 263 miliona eura novog novca građana i napomenuo da će trošak prema CEAC-u iznositi svega 40 miliona, a da će isplatu tog duga servisirati KAP.

"Vidim samo da moramo da plaćamo i ne znamo dokle? I to je naša besmislena situacija...Traži se od nas da vjerujemo u nešto što nikako ne može imati dobar kraj. Reći da mora da se održi robna proizvodnja u KAP-u da bi imali robni izvoz isto je što i reći da su kolonije imale mnogo veći robni izvoz nego sada kada to nijesu kada. I da je mnogo bolje reći da su kolonije, a ne slobodne države. To vam je ta logika stvari, a mi smo ovdje kao država u problemu", rekao je za govornicom predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Poslanik SNP Kaluđerović u odgovoru mu je poručio da je za sadašnju situaciju odgovoran premijer Milo Đukanović jer je tu funkciju kao i danas, obavljao i 2005. godine kada je KAP privatizovan.

Čarapić istekao mandat, konstatovane ostavke Ivaniševića i Šahmanovića

Skupština Crne Gore je prije početka rada konstatovala ostavke predsjednika Savjeta DRI Miroslava Ivaniševića, član Uprave fonda za manjine Orhana Šahmanovića, kao i obavještenje Tužilačkog savjeta da je Vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić istekao mandat.

Bonus video: