PDV na 19 odsto, a usluge igara na sreću oslobođene poreza

Vlada još bez predloga da se dodatno oporezuju luksuz i unosniji poslovi, poslanici smatraju da treba mijenjati Zakon o porezu na dodatu vrijednost
131 pregleda 0 komentar(a)
PDV, Foto: Shutterstock
PDV, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.04.2013. 16:30h

Nedostatak novca u državnoj kasi Vlada obezbjeđuje učestalim nametima za sve građane, dok ne namjerava da dodatno oporezuje bogate i unosnije poslove.

Tu činjenicu potvrđuju i Zakon o porezu na dodatu vrijednost prema kome se osnovne životne namirnice - hljeb, brašno, mlijeko mliječne proizvode, mast, ulje, meso i šećer, kao i ljekovi plaćaju po istoj stopi PDV-a od sedam odsto, kao i nautičke usluge.

Pored toga što se neće oporezovati luksuz, rješenje u Zakonu o PDV-u je da se plaćanja tog poreza oslobode usluge igara na sreću i zabavnih igara. Iz Vlade je najavljeno da će Skupštini biti predloženo povećanje PDV-a sa 17 na 19 odsto, što će izazvati rast cijena proizvoda i usluga.

Iz Ministarstva finansija zvanično odgovaraju da je ”evropski standard da se tako ne oporezuju igre na sreću"

Iz Ministarstva finansija zvanično odgovaraju da je ”evropski standard da se tako ne oporezuju igre na sreću”.

Izuzetak je što su lutrije u evropskim zemljama većinom u državnom vlasništvu, što nije slučaj sa crnogorskom koja je u vlasništvu Save Grbovića, koji je povezan sa kontroverznim biznismenom Branislavom Mićunovićem.

“Direktivom iz 2006. godine propisano je da je plaćanja PDV-a oslobođeno klađenje, lutrija i ostale forme igara na sreću pod uslovima i ograničenjima postavljenim od strane svake zemlje članice, što znači da je to standard EU”, saopštili su iz Ministarstva.

U političkim partijama su saglasni da bi stopa za nautičke usluge morala biti viša, kao i da bi igre na sreću trebalo oporezovati jer bi to bio značajan prihod za budžet.

“Igre na sreću se oporezuju kroz posebne naknade. Nezadovoljni smo načinom na koji se one plaćaju, odnosno nesposobnošću države da utvrdi njihov realni prihod koji bi oporezovala. To se može definisati kroz novi zakon o igrama na sreću ili kroz zakon o PDV -u

“Igre na sreću se oporezuju kroz posebne naknade. Nezadovoljni smo načinom na koji se one plaćaju, odnosno nesposobnošću države da utvrdi njihov realni prihod koji bi oporezovala. To se može definisati kroz novi zakon o igrama na sreću ili kroz zakon o PDV -u“, ocijenio je Damjanović.

I poslanik DPS-a Zoran Jelić kazao je da su saglasni da neke anomalije u zakonu o PDV-u treba da se poprave, te da bi nautičke usluge trebalo oporezovati po stopi od 17 odsto, odnosno, najavljenoj od 19 odsto.

On je dodao da je neoporezovanje usluga igara na sreću i zabavnih igara bila jedna od rupa u zakonu, te da se zalaže da se igre i učesnici u njima oporezuju.

“Ne samo da se oporezuju ulozi nego i dobici. Znači, ako igrač dođe u kladionicu da uplati tiket od eura da država uzme 17 odsto, a isto tako i da se dobitak oporezuje. U državama EU dobici se oporezuju u zavisnosti od iznosa. Smatram da će to pitanje biti riješeno i Zakonom o igrama na sreću koji će se uskoro po hitnoj proceduri proslijediti Skupštini”, najavio je Jelić.

U SDP-u juče nijesu željeli da govore na temu PDV-a dok to pitanje dođe na dnevni red.

Ministar finansija Radoje Žugić najavio je da namjerava da poveća stopu PDV-a na 19 odsto, kao i da će zadržati nižu stopu od sedam odsto na osnovne životne namirnice, tvrdeći da niža stopa obuhvata dominantno životne namirnice i čini nešto oko 50 odsto potrošačke korpe. Saopšteno je da je to uslov za pozajmicu od 50 miliona kod Svjetske banke.

“Vijesti” podsjećaju (tabelarno) šta se, prema zakonu, oporezuje nižom stopom od sedam odsto i nultom, odnosno šta je oslobođeno plaćanja PDV-a.

Opozicija je u više navrata predlagala rešenja promjene poreske politike “gdje bi se zahvatilo od onih koji imaju novca”. Predlagano je da se utvrde više poreske stope za upotrebu luksuznih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica.

Premijer Milo Đukanović saopštio je, krajem januara, da mjera oporezivanja bogatstva ne bi mogla biti zamjena za ono što Vlada mora da preduzme kako bi osigurala fiskalnu disciplinu.

Trebalo bi im uvesti stopu od 17 odsto

U Pozitivnoj smatraju da bi stopa oprezovanja igara na sreću trebalo da bude na nivou postojećeg PDV-a od 17 odsto, što bi bio dobar mehanizam za punjene budžeta.

„Bilo bi racionalno pribjeći toj mjeri prije povećanja PDV-a jer je to unosna djelatnost. Ne vidimo valjane razloge zašto bi se ta mogućnost propuštala, a naplaćivale takse „euro po euro“ i povećavali porezi na zarade“, istakao je poslanik Pozitivne Srđan Perić.

Kada je riječ o oporezivanju u oblasti nautičkog turizma, u toj partiji ocjenjuju da treba prvo vidjeti da li je i kakve koristi od odluke o postojećoj poreskoj stopi imala država, pa tek onda „presijecati“.

„Ukoliko postojeća niska stopa poreza obezbjeđuje veću konkurentnost nautičkog turizma u odnosu na zemlje regiona, a time i veće prihode za budžet aktuelni porez ima ekonomski rezon. Ako ima prostora za povećanje, a da se pri tom ne naruši konkurentnost i tu mogućnost bi trebalo iskoristiti“, naveo je Perić.

Bonus video: