CBCG: Niko od postojećih akcionara Atlas banke nije obavio upis i uplatu dionica

"Prema uslovima javnog obavještenja, postojeći zainteresovani akcionari mogu, u narednih pet dana, odnosno zaključno sa ponedjeljkom, obaviti uplatu cjelokupnog iznosa emitovanih akcija", navodi se u saopštenju
829 pregleda 0 komentar(a)
CBCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
CBCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković

Niko od postojećih akcionara Atlas banke u privremenoj upravi, po osnovu prava preče kupovine, nije do danas obavio upis i uplatu dionica u iznosu koji je srazmjeran njihovom učešću, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da je za to, shodno uslovima javnog obavještenja, bio ostavljen rok od 30 dana.

"Prema uslovima javnog obavještenja, postojeći zainteresovani akcionari mogu, u narednih pet dana, odnosno zaključno sa ponedjeljkom, obaviti uplatu cjelokupnog iznosa emitovanih akcija", navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su kazali da je, ukoliko se to ne desi, privremeni upravnik, saglasno sa Zakonom o bankama, dužan da donese novu odluku o emisiji akcija banke zbog njihove prodaje onima koji nijesu postojeći akcionari banke.

Privremena uprava Attlas banke donijela je 18. januara odluku o zatvorenoj dokapitalizaciji Atlas banke od 22 miliona eura.

U odluci o zatvorenoj ponudi emisije akcija postojećim akcionarima po osnovu prava preče kupovine navodi se da će biti emitovano 88,71 hiljada običnih akcija nominalne vrijednosti 248 eura.

Centralna banka je 7. decembra uvela privremenu upravu Atlas i Invest banku Montenegro (IBM), u koju je kasnije uveden stečaj. U međuvremenu se objema bankama bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

Bonus video: