SSCG: Praznik rada u sjenci ekonomske krize

Ekonomska kriza je, kako se dodaje, u posljednjih pet godina zaustavila razvoj ekonomije i učinila neizvjesnim radničke perspektive.
5 komentar(a)
novac makaze, Foto: Shutterstock
novac makaze, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.04.2013. 14:28h

Praznik rada 1. maj u Crnoj Gori se i ove godine obilježava u sjenci ekonomske krize, sve nižeg standarda i siromašenja građana, ocijenili su iz Saveza Sindikata (SSCG).„Poreski udari, siva ekonoija, neuspješne privatizacije, otkazi i otpuštanja i drugi stečajni postupci su svakodnevnica radnika koji su pod dominacijom interesa banaka, krupnog kapitala i monopolista. Novih radnih mjesta nema“, navodi se u Prvomajskom proglasu SSCG. Ekonomska kriza je, kako se dodaje, u posljednjih pet godina zaustavila razvoj ekonomije i učinila neizvjesnim radničke perspektive. Iz SSCG smatraju da je radno mjesto kod privatnika nesigurno, da su radnici podređeni, diskriminisani i da su im uskraćena elementarna prava.Sindikat od socijalnih partnera zahtijeva poštovanje zakona i kolektivnih ugovora uz efikasniji socijalni dijalog, preispitivanje i raskidanje neuspješnih privatizacionih ugovora, brže i efikasnije sprovođenje stečajnih postupaka. Zahtijevaju i povezivanje radnog staža zaposlenima, suzbijanje sive ekonomije, pojačan rad inspekcijskih i drugih državnih organa kao i otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji, a ne u administraciji. SSCG će, kako se navodi u saopštenju, uputiti urgencije Skupštini, Vladi i Savjetu za privatizaciju i ponovo tražiti preispitivanje i raskidanje neuspješnih privatizacionih ugovora, kao i hitan sastanak sa Vladom radi preduzimanja energičnih mjera za otvaranje razvojnih perspektiva Crne Gore.Oni su dodali da sindikalna borba podrazumijeva konstantnu borbu za rad i socijalnu sigurnost i poštovanje evropskih prava i slobode.„Zato ova godina treba da bude godina borbe za socijalnu pravdu i poziv za sigurnu radničku budućnost. Politiku ostavimo političarima“, zaključuje se u Proglasu SSCG.

"Zbog položaja radnika, nema mnogo razloga za slavlje"

Najavljeno povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) moglo bi dodatno da ugrozi ionako nezavidan položaj radnika i građana, ocijenili su iz Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice.Sindikalno povjereništvo traži da, ukoliko ipak bude povećan PDV, da Vlada zaštiti najugroženije."Ukoliko najavljeno povećanje PDV-a bude neophodno, čak i na kraći rok, zahtijevamo od Vlade da setom mjera žaštiti najugroženije kategorije stanovništva, posebno one koje su u stanju socijalne potrebe", navodi se u saopštenju Opštinskog sindikalnog povjereništva povodom 1. maja, Praznika rada.Iz Sindikata podsjećaju da se Praznik rada nekada masovno slavio kao dan radničke solidarnosti i sjećanja na američke radnike koji su se protestom izborili za osmosatno radno vrijeme."Danas je stvarnost mnogo drugačija, jer zbog položaja radnika, nema mnogo razloga za slavlje. Samo udruženim snagama, u saradnji sa socijalnim partnerima, možemo napraviti preokret ka boljoj budućnosti gdje ova prava moraju postati sastavni dio naših ljudskih i radničkih prava“, poručuju iz Sindikalnog povjereništva.Radnici danas, kako su dodali, rade u lošim uslovima, imajući u vidu veliki broj nezaposlenih, pad životnog standarda i povećanje broja osoba u stanju socijalne potrebe. „Živimo u vremenu izazova u kome se stalno suočavamo sa problemima nesigurnih radnih mjesta, diskriminacije, ugrožavanja prava na pravdu, jednakost i humanost“, kazali su iz Sindikalnog povjereništva.Oni su podsjetili su da je velik broj radnika posljednjih godina usljed privatizacije ostao bez posla i da bi, zbog toga, prilikom smanjenja broja zaposlenih neophodno realizovati kvalitetne socijalne programe.Iz Sindikata poručuju da bi se, radi poboljšanja položaja radnika, trebalo više zalagati za redovnost zarada, suzbijanje rada na crno, poštovanje pravila o bezbjednosti na radu, suzbijanje diskriminacije na radnom mjestu i prilikom zapošljavanja. Pripadnost političkoj partiji, kako su kazali, ne smije biti uslov za zapošljavanje, niti napredovanje u karijeri.U Sindikalnom povjereništvu Glavnog grada ukazali su i na situaciju u Rudnicima boksita iz Nikšića. „Smatramo da je ovo vrlo ozbiljna tema kojom se moraju pozabaviti svi socijalni partneri Vlada, poslodavac i Sindikat, jer se jedino udruženim snagama može doći do cilja i rješenja problema“, naveli su iz Opštinskog povjereništva.

Bonus video: