Pala prva žalba "dakićevaca"

Vrijednost tužbi oko 70 miliona eura, Strazbur već uspostavio praksu
3274 pregleda 0 komentar(a)
Predložio usvajanje žalbe, Foto: Savo Prelević
Predložio usvajanje žalbe, Foto: Savo Prelević

Vijeće Ustavnog suda odbilo je predlog sudije izvjestioca Miodraga Iličkovića da se usvoji žalba nekoliko bivših radnika preduzeća “Radoje Dakić” zbog neizvršenja pravosnažne odluke Osnovog suda o isplati naknada i kamata po osnovu 70-ak plata.

U pitanju je tek prva ustavna žalba od preko 1000 koji su pred US i godinama čekaju da se uvrste na dnevni red. Vrijednost tužbi je preko 70 miliona eura, a presuda je pravosnažna i izvršna još od 14. aprila 2006.

Premet sudije Iličkovića sada će ići na plenarnu sjednicu, koja je krajem mjeseca. On je, prema saznanjima “Vijesti” predložio da se utvrdi povreda prava na pravično suđenje i da se Vladi naloži da isplati izvršne presude.

Takođe i da nakon pola godine dostavi sudu izvještaj o izvršenju odluke.

Pet bivših radnika dobilo je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu spor protiv države, na osnovu koga ona mora da im isplati ukupno oko 217.300 eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Oni će dobiti i po 2.000 eura kao naknadu štete.

Vlada je krajem prošle godine predložila Ustavnom sudu da “odbije kao neosnovane ustavne žalbe” koje su podnijeli advokat Dragan Prelević, u ime 339 bivših radnika “Radoja Dakića” u stečaju i Advokatsko ortačko društvo “Ćupić” u ime 152 bivša radnika istog preduzeća.

Taj predlog Vlada je Ustavnom sudu dostavila u odgovoru na ustavne žalbe, a nakon što je Ministarstvo finansija ispitalo njihove navode i pribavilo izjašnjenja i mišljenja Ministarstva ekonomije, zaštitnika imovinsko pravnih interesa i Privrednog suda.

Ustavni sud je već prekršio rok za postupanje po žalbama, jer je to trebalo da uradi najkasnije do kraja avgusta ove godine.

Bonus video: