Ministarstvo: Mljekare i farmeri da se dogovore

Svi veći farmeri, kako je naveo Rabrenović, imaju dogovorenu cijenu mlijeka od mljekara i ona se kreće od 36 ili 37 do 40 centi
147 pregleda 13 komentar(a)
Ratko Živković, Foto: Ivan Petrušić
Ratko Živković, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.04.2013. 15:54h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja iznenađeno je potezom proizvođača mlijeka koji traže veće otkupne cijene mlijeka, samim tim što po tom pitanju treba da se dogovore mljekare i farmeri.Savjetnik za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Blažo Rabrenović, kazao je da se ne može taj resor dogovoriti sa mljekarama o visini otkupne cijene, jer se radi o ugovornom odnosu mljekara i farmera.“Do 2002. godine Vlada je učestvovala u određivanju otkupne cijene mlijeka, a na traženje samih farmera 2002. godine prepustili smo proizvođačima da se dogovaraju sa mljekarama”, kazao je Rabrenović agenciji Mina-business.On je naveo da sada ne mogu od mljekara da traže koliko mogu da izdvoje, jer se radi o njihovoj poslovnoj politici.Svi veći farmeri, kako je naveo Rabrenović, imaju dogovorenu cijenu mlijeka od mljekara i ona se kreće od 36 ili 37 do 40 centi. “Plus ako na to dodamo sedam centi premije donijete kroz Agrobudžet, plus jedan cent na veću količinu i još jedan za april, maj i jun zbog problema sa kojima su bili suočeni tokom prošle godine usljed elementarnih nepogoda i tri centa koja izdvaja lokalna samouprava, to znači da veći farmeri dobijaju preko 50 centi”, precizirao je Rabrenović.On je kazao da je Ministarstvo uradilo sve što je moglo, kao i da ne vidi razlog za najavljene radikalne mjere.“Ne zatvaramo vrata i to farmeri dobro znaju da u svim nedaćama kojima su bili izloženi u posljednjih nekoliko godina smo ih pomagali, i kroz nabavku stočne hrane i kroz subvencioniranje kamata koje su dobijali”, rekao je Rabrenović.Iz Ministarstva takođe naveli da je to najveća otkupna cijena u regionu i najveći podsticaj koji država izdvaja za tu granu poljoprivrede. „Iznenađeni smo potezom koji su farmeri napravili, održali su sastanak i to su prvo objavili sredstvima informisanja a nijesu se obratili Ministarstvu za problem koji ističu“, dodao je Rabrenović.

Proizvođači traže subvencije

Ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne ispuni zahtjeve proizvođača mlijeka i ne poveća otkupnu cijenu mlijeka za tri centa i sa isto toliko ne subvencionira stočnu hranu, oni će se 10. marta okupiti ispred ministarstva i prekinuće isporuku mlijeka prerađivačima.

To je dogovoreno na sastanku proizvođača mlijeka iz Nikšića i Danilovgrada.

Iako je bilo predloga da se odmah počne sa radikalnim mjerama, poput prosipanja mlijeka i klanja stoke, odlučeno je da se ministarstvu pruži još jedna šansa.

"Nakon dvomjesečnih pregovora i razgovora ministar Petar Ivanović je predložio da se cijena mlijeka poveća za jedan cent. Zahvaljujemo mu se na toj ponudi i vraćamo mu taj cent, jer mi nijesmo socijalni slučajevi, već ljudi koji žive od svoga rada. Taj predlog je krajnje nekorektan i tražimo da nam ministarstvo ili mljekare, kako se oni dogovore, povećaju otkupnu cijenu za tri centa i da nam ministarstvo subvencionira tri centa za stočnu hranu“, prenio je Ratko Živković zahtjeve farmera.

Proizvođači smatraju da bi im tih šest centi pomoglo da prevaziđu tešku situaciju u koju su zapali nakon niza nedaća, počev od suša i poplava, preko nepovoljnih uslova proizvodnje do posljednje štete koju je prouzrokovalo prekomjerno prisustvo aflatoksina u mlijeku.

"To bi bili minimalni uslovi da bismo preživjeli i da ne bismo klali stoku. Ali ako oni smatraju da ne treba da ispune naše zahtjeve neka nam to kažu. Došlo je vrijeme da se ministar pozabavi ovim poslom“, poručili su proizvođači koji smatraju da nije u redu da cijene vode i mlijeka budu iste.

Bonus video: