Građani će uskoro moći da vide kako se troše državne pare

“Razumljiv jezik je sam po sebi benefit za sve strane koje komuniciraju. Plan rashoda i prihoda države u kojoj pojedinac živi bi trebalo da je od interesa za svakog"
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2013. 14:13h

Građani Crne Gore, odnosno svi poreski obveznici zainteresovani za trošenje novca iz državne kase, uskoro će moći na specijalizovanom internet sajtu pregledati budžet, kroz jednostavnu vizuelnu formu. Jasniji prikaz za kontrolu trošenja novca poreskih obveznika mogao bi, prema sadašnjim procjenama, biti dostupan za dva mjeseca.

Projekat realizuje Ministarstvo finansija, uz pomoć kancelarije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP u Podgorici), a “Vijestima” je saopšteno iz te organizacije da je cilj da se komplikovane forme koje su trenutno dostupne na sajtu Ministarstva pojednostave kroz grafički prikaz. Tako bi se, kako objašnjavaju, omogućilo svima da na jednostavan i brz način ostvare uvid u raspodjelu novca kojeg svi, na različite načine, izdvajamo.

"To će omogućiti da građani na jednostavan način pregledaju sve stavke budžeta, bez tabela teških za razumijevanje i obimnih dokumenata”, rekla je projekt menadžerka UNDP-a Marija Novković.

Na tom sajtu će, osim grafičkog prikaza budžeta, u drugoj fazi biti dostupan i kalkulator ličnog primanja, gdje će građani ukucavanjem svoje bruto plate dobiti informaciju koliko godišnje učestvuju kroz izdvajanja za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

"Na taj način će građani steći konkretnu predstavu o tome koliko oni lično učestvuju u zdravstvenom sistemu, ali i razviti svijest o tome da lično, svakog mjeseca, plaćaju taj sistem ”, dodala je Novković.

Priča je tek počela: Bošković

Pomoćnica ministra finansija Bojana Bošković kaže da su u prvoj fazi sprovođenja projekta istraživali šta su druge zemlje uradile u pogledu vizuelizacije budžeta, kako su omogućile da se budžetski podaci predstave građanima na lako razumljiv, jednostavan i prijemčiv način.

“U narednoj fazi predstavićemo vizuelizaciju i započeti javnu kampanju. Naš cilj je da se obratimo građanima i zamolimo ih za mišljenje – da li im je vizuelizacija budžeta korisna, jednostavna za korišćenje, da li su podaci predstavljeni na razumljiv način, kako možemo unaprijediti vizuelizaciju da bolje odgovara potrebama korisnika (nevladinih organizacija, istraživača, studenata, novinara...). Ne smatramo da je vizuelizacija koju ćemo uskoro predstaviti završen proizvod – naprotiv, to je baza koju ćemo nadograđivati u skladu sa predlozima građana”, navela je Bošković, dodajući da je isti postupak primijenjen i sa projektom elektronskih peticija.

Projekat vizuelizacije budžeta, prema njenim riječima, tehnički je razvio konsultant iz Holandije, uz podršku UNDP-a.

"Plan rashoda i prihoda države u kojoj pojedinac živi bi trebalo da je od interesa za svakog. Na osnovu lako dostupnih i sistematizovanih podataka pojedinci će biti u mogućnosti da sami sastavljaju budžete, te da prate gdje se transferiše njihov novac koji, kao poreski obveznici daju državi, kao i kako se njihove plate formiraju”

“Razumljiv jezik je sam po sebi benefit za sve strane koje komuniciraju. Plan rashoda i prihoda države u kojoj pojedinac živi bi trebalo da je od interesa za svakog. Na osnovu lako dostupnih i sistematizovanih podataka pojedinci će biti u mogućnosti da sami sastavljaju budžete, te da prate gdje se transferiše njihov novac koji, kao poreski obveznici daju državi, kao i kako se njihove plate formiraju”, navela je Bošković.

Ona je ocijenila da će mogućnost slanja sugestija, komentara i ideja u vezi sa pregledom budžeta dodatno ojačati ulogu građana u procesima donošenja odluka i kreiranja javnih politika.

U okruženju već ima „ministara finansija”

Sličan servis u Hrvatskoj je dostupan već tri godine. Na adresi proracunskikalkulator.com, posjetioci mogu da, osim kalkulacije doprinosa za penzioni i zdravstveni sistem, jednostavno da kreiraju budžet po svom osjećaju, uporede ga sa zvaničnim i podijele ga sa prijateljima. Na taj način, i sama Vlada dobija korisne informacije o tome kakav stav građani imaju o raspodjeli državnog novca i, možda, uvaže neke sugestije.

Taj projekat sprovelo je Udruženje za promociju prava na pristup informacija “Vjetrenjača”, uz finansijsku pomoć Hrvatske gospodarske komore. Na toj stranici građani se mogu “igrati” ministra finansija, a klikom miša mogu da smanje ili povećaju posebne prihodne i rashodne strane, povećavati ili smanjivati stope poreza i doprinosa i vidjeti kako se to odražava na njihovu zaradu.

Istovremeno, zahvaljujući pratećim pojašnjenjima, građani su u prilici da saznaju kakav učinak smanjenja ili povećanja neke budžetske stavke imaju na plate ili broj državnih službenika i namještenika, zaposlenika u javnim službama ili izdvajanja za zdravstveno i penziono osiguranje.

Sličan servis dostupan je i u Bosni i Hercegovini, gdje postoji na desetine javnih budžeta, na raznim nivoima, od kantonalnih do državnih. Na sajtu www.budzeti.ba, dostupni su budžeti na nivou države, entiteta i kantona. Podaci sadrže informacije o tome kako se troše budžetska sredstva u BiH, a projekat je još u prvoj fazi. Projekat sprovodi nevladina fondacija CPI.

Bonus video: