Do kraja 2015. nova tehnologija za sve fiksne telefone u Crnoj Gori

Prebacivanje na IMS tehnologiju je veoma jednostavno i traje nekoliko minuta
88 pregleda 5 komentar(a)
Fiksni telefon, Foto: Luka Zeković
Fiksni telefon, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.04.2013. 15:58h

Crnogorski telekom (CT) mjesecima već uvodi novu tehnologiui i plan je da se do kraja 2015. godine svih 150.000 korisnika fiksne telefonije prebaci na IP mrežu, zahvaljujući kojoj će moći da koriste nove elektronske servise.

“Od početka jula prošle godine u toku je implementacija nove, IMS (IP Multimedia SubSystem) tehnologije. Riječ je o tehnologiji nove generacije na koju se prelazi kako bi se u budućnosti osigurala ponuda broadband multimedijalnih usluga sljedeće generacije što nije moguće sa postojećom tehnologijom. IMS je put ka mreži koja se u potpunosti temelji na Internet protokolu (IP) koji je, inače, osnova za funkcionisanje internet servisa i Extra TV-a”, kazala je za “Vijesti” Jovanka Radović iz Službe za korporativnu komunikaciju CT.

U budućnosti će, recimo, zahvaljujući IMS-u, biti moguće upravljati ili nadzirati sve kućne uređaje putem interneta, kao i pristup novim komunikacijskim servisima uz vrhunski kvalitet (video streaming, chat, messaging...). Na TV će biti informacije o propuštenim pozivima na fiksnom telefonu, poruka da nas upravo neko poziva i slično.

Do sada je na novu platformu preseljeno oko 25.000 korisnika, uglavnom pretplatnika koji koriste neki od Telekomovih broadband servisa (ADSL ili Extra TV...).

“Telekom uvodi IMS tehnologiju prateći aktuelne trendove razvoja telekomunikacionog tržišta i uzimajući u obzir činjenicu da je IMS mreža preporučena arhitektura razvoja telefonske mreže (mobilne i fiksne) od strane relevantnih organizacija za standardizaciju u telekomunikacijama. Veliki broj telekomunikacionih kompanija u regionu i Evropi već imaju implementiran IMS u fiksnoj mreži. To su već uradili mađarski, hrvatski, slovački i makedonski telekom i MTS u Srbiji”, kazala je Radović.

Prebacivanje na IMS tehnologiju je veoma jednostavno i traje nekoliko minuta. Novost je što fiksni telefon neće moći da radi kad nema struje.

“Riječ je o IP tehnologiji i fiksni telefoni kao i ADSL ili, recimo, Extra TV, nemaju signala prilikom nestanka struje. Naglašavamo da i većina bežičnih fiksnih aparata, koji su masovno u upotrebi, funkcionišu na isti način. Korisnicima koji hoće samo da koriste fiksni telefon, bez broadband servisa (ADSL, Extra TV…), biće u narednoj godini omogućeno da imaju signal na fiksnom telefonu i prilikom nestanka struje”, kazala je Radović.

Bonus video: