Ročište za Vektra Montenegro odloženo za 30. maj

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra 2012. uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro
202 pregleda 5 komentar(a)
Vektra, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Vektra, Podgorica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.04.2013. 11:04h

Ročište za ispitivanje potraživanja kompanije Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, odloženo je za 30. maj, jer je naloženo angažovanje vještaka finansijske struke.

Odlaganje ročišta predložio je stečajni upravnik Zdravko Cicmil, koji je u izvještaju dostavljenom Sudu naveo da je potrebno angažovati vještaka finansijske struke radi obračunatih kamata.

Prema ranijoj listi prijavljena potraživanja stečajnih povjerilaca iznose 251,1 milion eura uključujući kamate

Stečajni povjerilac Dragan Brković dostavio je 9. aprila podnesak Sudu sa prigovorom na rad stečajnog upravnika. On je takođe osporio prijavljeno potraživanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa /Factoring/.

Na ročištu je kostatovano da je 8. aprila podnesak dostavio i stečajni upravnik Vektre Jakić, Momo Jokić u vezi prijave potraživanja OTP faktoringa u kojem se ukazuje da bi podgorički Privredni sud trebalo po službenoj dužnosti da pazi na ništavnost ugovora o jemstvu.

Stigli su i prigovori stečajnog povjerioca Zlatibor gradnja Podgorica, a stečajni povjerilac, Cijevna komerc osporava prijavljeno potraživanje CKB banke i OTP faktoring.

Na ročištu je konstatovano i da je stečajni dužnik u zakonom propisanom roku dostavio Sudu Plan reorganizacije.

Prema ranijoj listi prijavljena potraživanja stečajnih povjerilaca iznose 251,1 milion eura uključujući kamate.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring

Prema izvještaju Cicmila, Hypo Alpe Adria divelopmentu iz Podgorice priznato je potraživanje u iznosu od 7,6 miliona eura, dok je ciriškoj NLB Interfinanc priznato 39,6 miliona eura sa pripadajućim kamatama koje će kasnije biti obračunate.

CKB-u je osporeno oko 16,4 miliona eura. Toj banci su osporena potraživanja CKB-a koja se odnose na dug od preko jedan milion eura Vektre aviejšn, dug od 2,3 miliona eura Vektra Vode, kao i oko 1,2 miliona eura duga Vektre investments sa obrazloženjem da se ta potraživanja ne odnose na stečajnog dužnika, odnosno Vektru Montenegro.

Među povjerioce prvog isplatnog reda spadaju zaposleni, kojima se za zarade duguje 1,28 miliona eura, a za zarade po Ugovoru o djelu 272,7 hiljada eura. Od prijavljenih 1,6 miliona eura, priznato je 1,5 miliona eura.

U drugom isplatnom redu, kojima su potraživanja priznata, spadaju Poreska uprava (PU) sa 2,84 miliona eura i Uprava lokalnih javnih prihoda Podgorice sa skoro 47.000 eura.

U trećem isplatnom redu od 65,9 miliona eura prijavljenih potraživanja, prihvaćeno je oko 4,8 miliona eura.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra 2012. uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona eura.

Bonus video: