Dobijali poslove sa ljekovima za koje nijesu registrovani

Komisija za kontrolu javnih nabavki poništila ugovore Montefarma, na udaru i firme „nedodirljivih“ biznismena jer nemaju dokaz da obavljaju tu djelatnost
338 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2013. 19:19h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki i ove godine je utvrdila niz nepravilnosti na godišnjem tenderu Apotekarske ustanove Crne Gore - Montefarm, jer su između ostalog ugovore o nabavci ljekova dodjeljivali firmama koje nijesu registrovane za tu dijelatnost.

Za razliku od prethodnih godina pod lupom državne komisije našle su se odluke Montefarma o dodjeli poslova firmama nekad „nedodirljivih“ biznismena u ovoj branši.

Komisija je utvrdila da je Montefarm ove godine nezakonito donio odluku o nabavci ljekova od firme Dubai biznismena Olega Obradovića i firme Urion, više od deceniju vodećoj u nabavci medicinske opreme i aparata u Crnoj Gori, jer nijesu imali dokaz da su registrovani za obavljanje te dijelatnosti.

Komisija je utvrdila da je Montefarm ove godine nezakonito donio odluku o nabavci ljekova i od firme Dubai biznismena Olega Obradovića i Uriona

Obradović je juče tokom kratkog telefonskog razgovora najprije pristao da za „Vijesti“ odgovori na pitanja o onom što se desilo njegovoj firmi na ovogodišnjem tenderu Montefarma i objasni da li ima ili nema registraciju za djelatnost prodaje ljekova, ali u dogovoreno vrijeme nije se novinaru javljao na telefon niti odgovarao na poruke.

Vlasnik Uriona Milan Ćuković rekao je juče “Vijestima” da su se žalili na rješenje državne komisije koja je utvrdila da Urion nije registrovan kao kompanija koja se bavi prodajom ljekova.

“Agencija za ljekove i medicinska sredstva jedina je nadležna da daje rješenja o tome ko se može bavi prometom medicinskih sredstava”, istakao je Ćuković.

Državna komisija utvrdila je da je Montefarm donio odluku o dodjeli posla firmi Dubai po partijama iako nije imala dokaz da je registrovana za obavljanje djelatnosti koja je predmet nabavke.

Firma Dubai je, naime, dostavila samo dokaz iz Centralnog registra privrednih subjekata da je njena šifra djelatnosti - nespecijalizovana trgovina na veliko.

Isti propust bio je i kod firme Farmont iz Podgorice, dok je firma Urion dostavila naručiocu izvod iz Centralnog registra u kojem je navedeo da je šifra djelatnosti ovog privrednog društva - inžinjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje.

“Pri ovako utvrđenom činjeničnom stanju, a imajući u vidu da predmet ove javne nabavke čini nabavka ljekova i medicinskih sredstava, komisija nalazi da je naručilac prilikom ocjene ispravnosti ponuda Dubai, Farmont i Urion neispravno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje u pogledu obaveznog uslova da ponuđači moraju biti registrovani za predmet javne nabavke. Nejasno je na koji način i na osnovu kojih dokaza je zaključio da su ponude ovih ponuđača, u odnosu na navedeni uslov, ispravne”, piše između ostalog u rješenje Komisije, koje je potpisala njena predsjednica Suzana Pribilović.

Po službenoj dužnosti državna komisija je poništila i odluke Montefarma da se poslovi po partijama dodijele i firmama Vilab Pharm ltd sa Kipra, Medikom Šabac, Pharmaswiss Beograd, SanMed Gmbh iz Austrije i Monterusfarm iz Podgorice.

Ukazano je Montefarmu da je u postupku javne nabavke počinio bitne povrede Zakona o javnim nabavkama, kao i bitnu povredu pravila upravnog postupka. Toj ustanovi je naloženo da u roku od 15 dana otkloni nepravilnosti, ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku. Protiv rješenja Komisije nezadovoljni se mogu žaliti Upravnom sudu u roku od 30 dana.

Ukupna vrijednost godišnje nabavke Montefarma iznosila je oko 28 miliona eura, a na ponovno vrednovanje i postupak ocjene vraćene su 164 partije ili oko 15 odsto ukupne vrijednosti nabavke.

Bonus video: