Nakon izlaska iz Prve banke, Đukanović prodaje i zemljište u Budvi

Đukanović parcelu kupio prije pet godina od mještana kreditom koji je firma Global Montenegro dobila pod sumnjivim okolnostima
0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Branimir Gvozdenović, Milo Đukanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.04.2013. 07:16h

Nakon što je zaradio milion eura prodajom oko 2,5 odsto akcija u u bratovoj Prvoj banci, premijer Milo Đukanović namjerava da prodaja i atraktivni zemljišni kompleks od 20.000 kvadrata na brdu Košljun u Budvi.

Za razliku od prodaje akcija u Prvoj banci 16. aprila na što su Đukanovića motivisale, ukazao je on, i “zloupotrebe okolnosti da ih posjeduje i politička dimenzija”, prodaja zemljišta izazvana je padom tražnje na tršištu nekretnina.

Parcelu je kupio prije pet godina od mještana kreditom koji je firma Global Montenegro, u kojoj vlasništvo imaju premijer i njegov kum Vuk Rajković, dobila pod sumnjivim okolnostima.

Đukanović je rekao da se na prodaju akcija odlučio i zbog političke dimenzije, ocjenjujući da se u javnosti ta “činjenica tendenciozno zloupotrebljava"

“Procijenio sam da treba da izađem iz vlasništva Prve banke. Pošto sam sada opet u vlasti, uradio sam odmah ono što je bila moja obaveza - prenio ovlašćenja na drugo lice i na taj način eliminisao opasnost od konflikta interesa, a sada otišao i korak dalje. A to je da prosto procjenjujem da neke ideje koje sam imao za razvoj biznisa od 2010. do 2012. godine, neće moći čekati završetak mog mandata predsjednika vlade”, rekao je Đukanović nakon učešća u radu Festivala investicija i nekretnina (FREI) u Budvi.

On je kazao da vjeruje da se u njegovom dosadašnjem ponašanju “moglo prepoznati da je veoma precizno razdvajao i razgraničavao vrijeme kada nijesam bio u vlasti i kada sam se bavio biznisom i želio da se bavim biznisom i vrijeme kada sam bio u vlasti”.

Đukanović je rekao da se na prodaju akcija odlučio i zbog političke dimenzije, ocjenjujući da se u javnosti ta “činjenica tendenciozno zloupotrebljava, da bi se poslala poruka da on, bez obzira da li je na vlasti, nema pravo da se bavi biznisom u Crnoj Gori”.

"Kao što znate, ne respektujem takvu vrstu poruka koje se šalju, ali sada, imajući u vidu da ću najvjerovatnije do 2016. godine najmanje biti na mjestu predsjednika Vlade i na taj način se bitno mijenjaju moji planovi. Sada nemam dionice, imam novac, a vidjeću šta ću s novcem“, izjavio je Đukanović.

Na pitanje da li je tačno da će prodati Global Montenegro, odgovorio je da je to moguće, čim se nađe dobar partner.

"Nekretninu smo kupili u nekom vremenu kada smo imali ambiciju da razvijemo taj projekat. Danas kada je ovakvo stanje na globalnom ekonomskom tržištu i kada je realan pad tražnje za gradnju tih smještajnih jedinica u Crnoj Gori, svjesni da postoje mnogo atraktivniji lokaliteti, koji će sigurno mnogo prije biti predmet tražnje od ovog lokaliteta, opedijelili smo se da tu nekretninu prodamo“, kazao je Đukanović.

Detaljnim urbanističkim planom "Potkošljun" na parceli je ucrtano apartmansko naselje, uglavnom redzidencijalnog tipa.

Đukanović je ranije saopštavao da je na osnovu “kvalitetnog biznis plana” za zemljište dobijen kredit od Hipo Alpe Adrija banke od pet miliona eura.

Prema zvaničnoj dokumentaciji, koju je objavila Međunarodna mreža Projekata izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), Đukanovićev Global Montenegro kupio je zemljišta 26. februara 2007. godine kreditom Prve banke od 3,1 milion eura.

U februaru 2008. na zemljište je upisana hipoteka od pet miliona kod Hipo Alpe Adrija banke. Kontrolori Centralne banke su tada utvrdili, prenio je OCCRP, da je Prva banka odobrila povoljne uslove Đukanovićevoj firmi, osnovanoj tek nekoliko sedmica ranije, koja nije priložila biznis plan niti je imala informacije o toku gotovine.

Bonus video: