Radnici ulcinjske Opštine: Štrajk ukoliko ne bude plata

Cungu je činovnicima obećao isplatu svih zarada do kraja jula
4 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Zoran Đurić
Ulcinj, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.04.2013. 16:30h

Sindikat ulcinjske Opštine najavio je da će početkom maja organizovati štrajk upozorenja ukoliko lokalne vlasti svim zaposlenima u toj upravi do kraja mjeseca ne uplate novembarsku platu.

Predsjednik Sindikata Ahmet Barjaktari kazao je da im lokalne vlasti duguju ukupno šest zarada i da im je gradonačelnik Nazif Cungu, u nedavnom razgovoru, rekao da im Opština ne može izaći u susret prije 15. maja, kada je u pitanju novembarska plata.

Cungu je činovnicima obećao isplatu svih zarada do kraja jula.

“Radnici nijesu prihvatili tu ponudu. Na zajedničkom sastanku, usvojili smo zaključke da nam lokalna vlast novembarsku platu isplati najkasnije do 30. aprila, a sve ostale do 30. juna”, kazao je Barjaktari na konferenciji za novinare.

On je poručio da će zaposleni, u slučaju da Opština ne ispuni prvi zaključak, početi štrajk upozorenja svakog dana, od osam do devet časova, do ispunjenja zahtjeva.

“U slučaju da vlast bude ignorisala naše zahtjeve, radikalizovaćemo štrajk u skladu sa zakonskim propisima”, kazao je Barjaktari.

Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Šefki Ljamović rekao je da je socijalno stanje radnika u gradu alarmantno.

Većina javnih preduzeća, čiji je osnivač Opština, plate ne prima po više mjeseci, dok im doprinosi nijesu uplaćeni i po godinu.

“Od oko 2.300 radnika, plate redovno primaju uglavnom oni koji rade u državnim institucijama, policiji, sudstvu i zdravstvu”, kazao je Ljamović.

On je kritikovao odnos države prema Ulcinju.

“Kao građanin, mogu samo da kažem da je Ulcinj potpuno zapostavljen jer je većina radnika ostala bez posla zahvaljujući uglavnom lošim privatizacijama”, kazao je Ljamović, koji je dugo godina bio visoki funkcioner DPS-a u tom gradu.

Bonus video: