Đukanović: U petak konačan odgovor zahtjevima sa protesta

On je naveo da je njegov prvi utisak da su pitanja uglavnom van Vladine nadležnosti
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.04.2013. 15:53h

Finalni odgovor Vlade na zahtjeve koje je opozicija uputila sa protestnog skupa biće saopšten u petak, kazao je premijer Milo Đukanović.On je naveo da će se Vlada odgovorno i u redovnoj proceduri izjasniti o zahtjevima organizatora protestnog skupa da budu poništeni rezultati predsjedničkih izbora i organizovani novi.„Na redovnoj sjednici koja će biti održana u petak, dobiće finalni odgovor Vlade“, kazao je Đukanović novinarima, nakon učešća u radu Festivala nekretnina i investicija.On je naveo da je njegov prvi utisak da su pitanja uglavnom van Vladine nadležnosti.„Ali poštujući ozbiljnost skupa i organizatora, imajući u vidu da su u pitanju lideri opozicije i poslanici crnogorskog parlamenta, prema njihovoj inicijativi ćemo se odnijeti krajnje odgovorno i saopštiti im stavove koji će biti podudarni sa onim što je Vladina pozicija“, pojasnio je Đukanović.On je, govoreći o najavljenoj protestnoj šetnji grupe građana od Podgorice do Cetinja na dan inauguracije predsjednika Filipa Vujanovića, kazao da ko god želi da pošalje neku poruju crnogorskoj javnosti, to može uraditi "naravno uz uslov da na taj način ne ugrožava pravo drugih ljudi“.Komentarišući medijske navode da je u Baru registrovana Crnogorska katolička crkva, Đukanović je kazao da prema odredbama Zakona o vjerskim zajednicama iz 1977. godine, državni organi, uključujući i Ministarstvo unutrašnjih poslova, ne registruju vjarske zajednice i da se to vrlo često u javnosti pogrešno intrepretira. On je rekao da ne vjeruje da aktuelne informacije mogu da dovedu u pitanje „odličan, ne samo ugovorni, nego i iskustveno dobar odnos između Crne Gore i Vatikana i između Crne Gore i Katoličke crkve u njoj“. Đukanović je podsjetuio da je u toku rad na novom zakonu, koji bi do Nove godine mogao biti predata parlamentu na usvajanje.

Povećanje PDV-a nije izvjesno

Đukanović je kazao da povećanje PDV nije izvjesno, i da se sa time barata kao sa gotovom stvari. Ako se to desi, kako je kazao Đukanović, biće privremeno.

On je ipak najavio da će se to pitanje naći na sjednici Vlade.

"Vidim da svi barate time kao sa gotovom činjenicom. Sve što sam do sada pročitao da su ljudi govorili, govorili su o mogućnostima. Intezivno se bavimo finanijskom konsolidacijom. Za sada smo izbjegli da povećamo poreske stope. Mislim da su niske poreske stope bile najtačniji dio objašnjenja zašto su investitori tako intezivno dolazili u Crnu Goru. Zbog toga kao Vlada želimo da sačuvamo niske poreske stope. Ako se pak, bude moralo posegnuti za nekim povećanjem, posegnućemo onako kako je to uradila cijela Evropa, vjerovatno vrlo privremeno. Da izbjegnemo opasnosti od ozbiljnih finansisjkih problema i da stvorimo uslove za punu fiskalnu finanijsku stabilnost, ali otom potom", kazao je Đukanović.

On je dodao da to pitanje još uvijek nije bilo na dnevnom redu Vlade.

"Znam mnoga pitanja za koja su bila pripremljena rješenje, a onda su vraćena sa sjednice sa drugačijim usmjerenjem. Tako da ostavimo o tome razgovaramo kad za to dođe vrijeme“, zaključio jeĐukanović.

Bonus video: