Rajaner stigao: Ove godine jeftino do Brisela, sljedeće do Milana, Barselone...

Konačno prekinuta serija najava koje su bile aktuelne skoro svake godine uoči početka turističke sezone
51 pregleda 82 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 17:58h

Najpoznatija evropska niskotarifna aviokompanija Rajaner iz Irske, do 20. juna uvodi direktan let iz Podgorice za Brisel, sa cijenom u od 28,99 eura u jednom smjeru, a od naredne godine, očekuje se da će biti uvedene linije iz Tivta ka Barseloni, Frankfurtu, Londonu, Milanu, Oslu i Štokholmu.

To je saopštila menadžerka prodaje Meri Meken, navodeći da očekuje da će godišnje na ovoj liniji biti preveženo oko deset hiljada putnika. A sporazum, koji je dugo vođen, zaključila je vladina grupa.

„Linija će početi 20. juna i funkcionisaće dva puta nedjljeno i to ponedjeljkom i četvrtkom. Ovo je 29. zemlja prema kojoj mi imamo linije. Mi smo gotovo jedini izuzetno niskobudžetni avio prevoznik, jer cijena avio sjedišta je najniža u Evropi. Garantujemo da nećemo nikada naplaćivati nadoknade ni na jednoj liniji. Ove godine smo prevezli 80 miliona putnika širom Evrope, a preko 280 miliona ljudi je posjetilo naš sajt", kazala je Meken i dodala:

"Što se tiče prevoza i usluga smo kompanija broj jedan, jer imamo najmanje otkazanih letova, najmanje kašnjenje i najmanje gubljenja prtljaga. Imamo besprekoran dosije što se tiče bezbjendosti putnika i za ovih 28 godina nijesmo imali problema."

Pojašnjavajući šta to znači izuzetno niskotarifni avio prevoznik, ona je uporedila da je njihova prosječna cijena avio karte na linijama, 50 eura, dok je na primjer kod Lufthanze prosječna cijena 238, ili 376 odsto skuplje.

Sa konferencije u Budvi, Foto: MORT

"Imamo 57 baza i najveću pokrivenost u Evropi, funkcionišemo sa 182 aerodroma iz 29 zemlja uključujući i sada Crnu Goru. To je otprilike više od 1.500 ruta, koliko imamo i dnevnih poletanja. Naša avio flota se sastoji od „Boinga“ najnovije genercije - 737 - 800 S, i ona broji 305 aviona. Flota je izuzetno mlada, avioni su najviše stari četiri godine.

Broj putnika iz godine u godinu raste. Sada imamo liniju iz Podgorice i očekujemo da ćemo na njoj ostavriti promet od deset hiljada putnika... Planiramo da naredne godine od Tivta otvorimo nove linije, moguće Barselona, Frankfurt, London, Milano, Oslo i Štokholm“, najavila je Meken.

Uz naglasak da je Crna gora avio destinacije pomoćnica ministra turizma Olivera Brajović je kazala da je strateški cilj povećanje avio dostupnosti naše države.

Pomoćnica ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević naglasila je da se nova linija zasniva na postojećoj regulativi, odnosno međunardnom pravnom okviru - Sporazumu o zajendičkom vazuhoplovnom području koje je Crna Gora zaključila sa EU.

„Linija će početi 20. juna i funkcionisaće dva puta nedjljeno i to ponedjeljkom i četvrtkom"

Pomoćnik direktora JP „Aerodromi Crne Gore" Ivan Kusovac da dolazak ovog lou kost prevoznika predstavlja izazov za to javno preduzeće.

„Vjerujemo da ćemo uspješno odgovoriti zadatku, odnosno vrlo viskim standardima opsluživanja aviona Ryanair“, kazao je Kusovac.

Mediji osujetili

Meken je kazala da su dolazak Ryanaira prošle godine osujetili mediji.

„Mi smo bili spremni još prošle godine da objavimo ovo partnerstvo, ali procurilo je u medije prije zvaničnog objavljivanja da će to partnerstva biti, pošto smo mi takva kompanija naš Bord direktora je tražio da se povučemo. Ali to nije uticalo na entuzijazam i saradnju sa crnogorskim Aerodromima koja je ostala na istom nivou. Zato nam je veliko zadovoljstvo da smo ove godine opet tu. Upravo zbog politike naše kompanije morali smo da se povučemo čim je ta vijest procurela”, kazala je Meken.

Upitana da li će se sada povući nakon nekog teksta, ona je odgovorila da to “neće imati uticaja ubuduće”.

Galerija

Bonus video: