NOVA NAJAVA

Rajaner počinje da leti iz Crne Gore?

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma ponovo obećavaju saradnju sa poznatom niskotarifnom aviokompanijom
41 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2013. 09:27h

Svjetski poznata niskotarifna aviokompanija Rajaner iz Irske, poslije serije najava koje su aktuelne skoro svake godine uoči početka turističke sezone, ipak bi od ove sezone mogla početi da leti iz Crne Gore ka inostranim centrima, omogućavajući tako građanima Crne Gore i turistima mnogo jeftinija putovanja.

Iako je to i prošle godine krajem marta bilo najavljeno kao gotova stvar, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma najavljena je za danas u hotelu Maestral u Pržnu kod Budve konferencija za novinare “povodom početka saradnje sa aviokompanijom Rajaner”. O detaljima ugovora će govoriti Marija Meken, menadžerka prodaje Rajanera, Olivera Brajović, pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma, Mirel Radić-Ljubisavljević, pomoćnica ministra saobraćaja i pomorstva i Ivan Kusovac, pomoćnik direktora JP Aerodromi Crne Gore.

“Avio-pristup je jedan od važnih upravljača turizmom, a samim tim i u dijelu koji se odnosi na investicije i promet nekretninama. Ulaganja i aktivnosti u dijelu avio-dostupnosti Crne Gore će doprinijeti rastu u sektoru turizma, pospješujući posjetu turista. Jedan od naših prioriteta je povećanje aviodostupnosti kroz uvođenje novih aviolinija, povećanje broja letova prema postojećim i novim destinacijama, kao i dolazak niskotarifnih avioprevoznika”, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje vodi Branimir Gvozdenović.

Prilikom prošlogodišnjih pregovora sa Rajanerom bilo je predviđeno da oni linije sa Crnom Gorom održavaju osam mjeseci (mart - oktobar), tokom svake godine. Tada je saopštavano da bi tokom prve godine saradnje avioni ka Podgorici i Tivtu mogli letjeti od juna do oktobra i da se očekuju namanje tri aviolinije tokom prve godine saradnje, s tim da bi se tokom svake od narednih godina broj aviolinija povećavao.

Dolasku lou kost aviokompanija, koje za letove do evropskih centara naplaćuju, recimo, 35 eura u slučaju ranije rezervacije, ali svakako daleko manje od oko 140 koliko košta povratna karta do Beograda kod tradicionalnih prevoznika, protivi se rukovodstvo Monetegro erlajnsa. S druge strane, njihovom dolasku su naklonjeni u JP Aerodromi CG.

To javno preduzeće će odlučiti da li će za Rajaner smanjiti aerodromsku taksu. Kako su „Vijesti“ objavile u prošlom nedjeljnom broju, na pojedinim hrvatskim aerodromima su niskotarifni prevoznici oslobođeni plaćanja bilo kakve takse, jer je tamošnja Vlada odlučila da na taj način stimuliše vlastiti turizam i podstakne što veći broj turista iz zapadne Evrope da dođe na hrvatsku obalu.

Hrvatski stručnjak i predsjednik Evropskog udruženja aerodroma do pet miliona putnika Tonči Peović upoznao je prije tri dana čitaoce “Vijesti” sa iskustvom Letonije.

„Nedavno je u Letoniji jedan mladi ministar odlučio da dekretom snizi cijene aerodromskih usluga, što je naišlo na negodovanje uprava aerodroma. Tako su, međutim, ljudi širom svijeta, koji možda nisu maštali da putuju u Rigu, dobili priliku da preko lou kost prevoznika koji su otvorili linije stignu tamo za malo novca. Promet na aerodromima je porastao za oko 80 odsto, i to je svima donijelo dobro“, rekao je Peović.

Niskotarifni prevoznici lete sa svih važnijih aerodoroma u okruženju - Dubrovnika, Tirane i Beograda.

Galerija

Preporučujemo za Vas