Kinezi bi do Mateševa radili za 800 miliona

Nikako se ne može očekivati skora izgradnja cijelog autoputa, već u najboljem slučaju samo dionice Podgorica - Mateševo
59 komentar(a)
autoput, Ivan Brajović, Foto: Gov.me
autoput, Ivan Brajović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.04.2013. 07:12h

Kineski investitori, ako se sa crnogorskom stranom postigne saglasnost oko svih drugih detalja, spremni su da za 800 miliona eura izgrade prioritetnu dionicu autoputa Bar – Boljare, od Podgorice do Mateševa, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Kako bi taj aranžman izgledao do detalja tek bi se dogovorile dvije strane, a najveća novost je to što se prvi put pominju konkretne cifre.

Za tu dionicu grčko-izraleski konzorcijum prije neku godinu tražio je 1,2 milijarde eura, ali je zato u okviru te ponude bila izgradnja još dionicu autoputa od Đurmana kod Sutomora do Virpazara.

Nikako se ne može očekivati skora izgradnja cijelog autoputa, već u najboljem slučaju samo dionice Podgorica - Mateševo i to navjerovatnije prvo samo jedan smjer da se obezbijedi priliv novca

Šta god da se dogovore ovdašnja Vlada i kineski investitori i građevinske kompanije, izvjesno je da se nikako ne može očekivati skora izgradnja cijelog autoputa, nego u najboljem slučaju samo dionice Podgorica - Mateševo i to navjerovatnije prvo samo jedan smjer da se privuče saobraćaj i odmah počne prilivati novac.

Da se izgradanja punog profila cijelog autoputa ne isplati, potvrdila je i studija engleske konsultantske kuće Skot Vilson, koja je pokazala da se izgrdnja autoputa ne isplati zbog teškog terena i značajnog smanjenja protoka saobraćaja nakon 2008. godine.

Pored kineske kompanije CCCC Intenational, koja ima podršku kineske državne Exim banke, najozbiljniji ponuđač za eventualnu izhradnju autoputa je američko-turski konzorcijum Behtel-Enka.

Bonus video: