DPS i SNP žele da se što prije usvoji plan za KAP

Kolegijum Skupštine ni juče nije odlučio kada će se raspravljati o Kombinatu, nastavak u ponedjeljak
2 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 10:27h

Kolegijum Skupštine ni juče nije odlučio kada će biti održana sjednica parlamenta na kojoj će se razmatrati rješenje za budućnost Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita, jer su poslanici Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović i Goran Danilović, iz zdravstvenih razloga, bili odsutni i tražili da se sastanak Kolegijuma odgodi za ponedjeljak. Sjednica koja je bila planirana za ovu sedmicu odložena je na zahtjev DF-a zbog političke krize izazvane sporom oko rezultata izbora.

„Vijesti“ saznaju da je na insistiranje šefa poslaničkog kluba vladajućeg DPS-a Milutina Simovića usvojen je zaključak da se od ponedjeljka pozovu predsjednici svih skupštinskih radnih tijela da zakažu sjednice i da se donese odluka o sazivanju plenuma na kojem će se raspravljati o KAP-u i Boksitima.

Iz Socijalističke narodne partije “Vijestima” je rečeno da novi predlozi za KAP nijesu više partijski predlozi već zvanični predlozi skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije.

“Očekujemo da će predlog što prije biti na plenumu kako bi se zvanično počeli rješavati svi problemi fabrike”, kazali su u SNP-u, dodajući da radnici KAP-a imaju njihovu podršku.

Većinu na skupštinskom Odboru za rješenje za KAP činili su DPS i SNP, nakon što su usvojeni zaključci te partije, slični Vladinom rješenju.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić uputio je prekjuče pismo Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) od koje traži pomoć kako bi sačuvali proizvodnju u Kombinatu aluminijuma.

Iz SNP-a posljednja dva dana nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanja šta će preduzeti nakon apela i iz Sindikata Aluminijuma.

Sindikat Aluminijuma istakao je da se trude da situaciju u fabrici drže pod kontrolom kada su u pitanju reakcije radnika koji su njihovi članovi, ali da ne mogu uticati na ono što se dešava u Skupštini.

Prijavilo se više od 50 dobrovoljaca

Za četiri radna dana kadrovskom sektoru KAP-a prijavilo se više od 50 radnika koji bi da prodaju svoje radno mjesto uz isplatu otpremnine u iznosima od 6.000 do 14.000 eura.

Ponuda poslodavca zadobrovoljni odlazak radnika kojima fali do 12 godina staža za penziju oročena je do danas. Ona za invalide rada predviđa isplatu otpremnine u iznosima i do 18.200 eura.

Bonus video: