Italijani razmišljaju o ponudi za autoput

Na sastanku predstavnika 50 italijanskih kompanija i ministarstava najviše razgovarano o saobraćajnoj infrastukturi, s akcentom na željezničku i lučku infrastrukturu
55 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 21:19h

Italijanskim kompanijama su projekti saobraćajne infrastrukture Crne Gore, posebno željezničke i lučke, najzanimljiviji i tu postoji veliki prostor za saradnju, saopšteno je nakon posjete predstavnika 50 firmi iz Italije i razgovora sa čelnicima resornih ministarstava i vladinih agencija.

Predstavnici italijanskih kompanija pomenuli su i mogućnost da se prijave i za gradnju autoputa, kao i za savjetodavne usluge kada je projektovanje tog objekta u pitanju. Oni su, kako su naveli, "sagledali" infrastrukturne projekte koji su do sada urađeni i da su u tom kontekstu pravili projekcije kada su u pitanju budući projekti, poput autoputa ili brze ceste na Jadranu.

Posjetu italijanskih privrednika Crnoj Gori organizuje Konfindustrija, najveća organizacija poslodavaca u Italiji

On je naveo je da je od predstavnika ministarstava čuo brojne predloge i projekte, ali da je njihovo finansiranje najveći problem.

Posjetu je organizovala Konfindustrija, najveća italijanska organizacija poslodavaca, koju čine 150.000 kompanija i 260 teritorijalnih i sektorskih udruženja.

Tokom sastanka je ocijenjeno da povezanost luka i budu i energetski kabl omogućavaju bolju ekonomsku saradnju u narednom periodu.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je istakao prednost ulaganja u Crnu Goru jer ona ima ugovor o slobodnoj trgovini sa zemljama EU, regiona (CEFTA), Rusijom, Ukrajinom i Turskom te da je član Svjetske trgovinske organizacije (STO).

"Vlada će raditi na stvaranju boljeg ambijenta za strana ulaganja. Naš cilj je da se podstakne lak ulazak u biznis i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Kavarić.

Italijanske poslodavce je na investicije u Crnu Goru podstakao i njihov ambasador u Podgorici, Vićenco del Monako, ističući prije svega geografsku blizinu koja olakšava transport ali i zajedničku valutu euro.

Posjetu italijanskih privrednika Crnoj Gori organizuje Konfindustrija, najveća organizacija poslodavaca u Italiji, a organizaciju je pomogla Ambasada Italije u Podgorici i Italijanskim institutom za spoljnu trgovinu – ICE.

A2A i Terna "termometri saradnje"

Na pitanje "Vijesti" da li je na sastanku bilo riječi o sve češćim žalbama italijanske A2A zbog problema EPCG sa KAP-om, predstavnik Nacionalne federacije kompanija iz sektora elektronike Masimo Monica je odgovorio potvrdno i diplomatski.

"Na sjednici su bili i najviši predstavnici i A2A i Terne, jer ove dvije kompanije su termometar saradnje između dvije zemlje. Obje kompanije su među najvećima u tom sektoru Evrope i kada smo vidjeli kako oni rješavaju svoje probleme u Crnoj Gori, ulilo nam je optimizam i povjerenje. Na neki način se osjećamo utješeno jer su riješili svoj problem", rekao je Monica.

Galerija

Bonus video: