Siva ekonomija preko 20 odsto BDP-a

Računajući po prosječnim poreskim stopama, izgubljeni porezi na godišnjem nivou iznose od 100 do 120 miliona eura, istakao je Žugić
1 komentar(a)
Privredna komora Crne Gore, Foto: PKCG
Privredna komora Crne Gore, Foto: PKCG
Ažurirano: 17.04.2013. 09:56h

Borba protiv sive ekonomije mora biti pojačana, jer sa učešćem u bruto domaćem proizvodu (BDP) od preko 20 odsto, predstavlja jednu od ključnih biznis barijera u Crnoj Gori, ocijenjeno je na konferenciji u Bečićima i dodato da eliminisanje neformalnog sektora zahtijeva unapređenje propisa i jačanje kapaciteta inspekcijskih organa.

Ministar finansija Radoje Žugić, na konferenciji koju je organizovala Privredna komora(PKCG), kazao je da se privreda, ali i građani moraju motivisati na odgovorno ponašanje “kroz jačanje svijesti da siva ekonomija ima negativne posljedice po budžet“.

Žugić je podsjedio da je Vlada u cilju suzbijanja sive ekonomije preduzela četiri grupe mjera, koje bi u kratkom roku trebalo da doprinesu fiskalnoj i finansijskoj održivosti, kao i makroekonomskoj stabilnosti.

„Osim snaženja fiskalne discipline na prihodovnoj strani budžeta, neophodno je stvarati pretpostavke i za fiskalnu disciplinu na rashodnoj strani. Država može da troši onoliko koliko su realni fiskalni i realni poreski kapaciteti privrede i stanovništva“, kazao je Žugić, dodajući da se u uslovima krize moraju naći novi “fiskalni izvori”.

“Siva ekonomija u Crnoj Gori učestvuje sa nešto više od 20 odsto u ukupnoj ekonomskoj aktivnosti, što znači da u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) imamo preko 600 miliona eura dijela finansijskog izraza ekonomskih aktivnosti, koji je van uključivanja u domaći bruto proizvod. Računajući po prosječnim poreskim stopama, izgubljeni porezi na godišnjem nivou se kreću od 100 do 120 miliona eura“, ocijenio je Žugić.

Direktor Poreske uprave (PU) Milan Lakićević je podsjetio da je oko 70 odsto poreskog duga od oko 354 miliona eura nenaplativo.

On je naveo da ta institucija radi na obezbjeđenju vladavine prava, uklanjanju nelegalnog poslovanja i uspostavljanju ambijenta zdrave konkurencije.

„Državni organi su na zajedničkom zadatku u borbi protiv sive ekonomije, čije postojanje ugrožava redovan priliv budžetskih sredstava i tako dovodi u pitanje ostvarivanje osnovnih funkcija države“, saopštio je Lakićević.

On je kazao da PU ima za cilj očuvanje finansijske stabilnosti i sistema, povećanje fiskalnog kapaciteta, jer siva ekonomija ugrožava proizvodnju i regularni promet roba i usluga.

„To stvara problem onima koji legalno posluju, jer dovodi do nelojalne konkurencije i umanjuje efikasnost ekonomske politike na nivou države“, rekao je Lakićević.

Predsjednik PKCG, Velimir Mijušković rekao je da je siva ekonomija prisutna u skoro svim segmentima privrede kroz neregistrovanje djelatnosti, neprijavljivanje zaposlenih, neplaćanje poreza i doprinosa, nelegalni uvoz, izbjegavanje evidentiranja prihoda i umanjenje njhovog iznosa.

“Siva ekonomija direktno ugrožava konkurentnost preduzeća koja legalno posluju pa je neophodno unaprijediti propise, ojačati kapacitete inspekcijskih organa, eliminisati nelojalnu konkurenciju i gotovinska plaćanja“, naveo je Mijušković.

Bonus video: