On-line kupovinom se može doći do raznih artikala, ali budite oprezni

Trgovina preko Facebooka je jednostavna, a pretraživanjem se može naći i nekoliko desetina grupa i profila koji prodaju mnogo toga
330 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2013. 19:03h

Ukoliko odlučite da komad garderobe kupite preko interneta morate biti oprezni jer, ukoliko uopšte dobijete ono ste platili, postoji mogućnost da to ne bude ono što ste naručili.

Nekoliko čitateljki je „Vijestima“ kazalo da od pojedinih Fejsbuk grupa koje navodno prodaju garderobu nijesu dobile naručene artikle, ili su dobile neke „sumnjivog kvaliteta“.

"U mom slučaju u pitanju je 'Prodaja Crna Gora', na kojoj sam naručila cipele koje čekam već dva mjeseca, a platila sam ih 79 eura. Oni me i dalje lažu, ne odgovaraju na poruke u inboksu, a dok sam bila u fazi pregovora sa njima odgovarali su mi na sva pitanja nevjerovatnom brzinom“, objašnjava jedna od čitateljki.

Ona je „Vijestima“ rekla i da su joj sa ovog profila kazali da su se cipele zagubile negdje u procesu dostave do Crne Gore, te da joj ne mogu vratiti novac jer su ih i oni već platili. Sličnu situaciju, ali sa drugom grupom, imala je i njena drugarica, koja je dobila majicu, ali ne onu koju je naručila.

"Njoj je majica koju je naručila preko slične grupe stigla poslije više od mjesec dana, ali samo nalik onoj koju je odabrala da kupi, veoma lošeg kvaliteta i potpuno pogrešnih dimenzija“, navodi sagovornica “Vijesti”.

Obje ističu da su odustale od pokušaja da povrate novac, ali da im je cilj da svoja iskustva podijele sa drugima, kako bi na vrijeme saznali „da su te grupe jedna velika prevara“.

Online kupovinom može se doći do raznih artikala, mada je najčešće riječ o garderobi i kozmetici, a cijene su često i do nekoliko puta niže nego na domaćem tržištu.

Trgovina preko ove društvene mreže prilično je jednostavna, a pretraživanjem se može naći i nekoliko desetina grupa i profila koji prodaju sve: od odjeće i obuće za sve uzraste do novčanika, parfema ili nakita.

Na Fejsbuku, na primjer, ima profila koji nude poznate brendove garderobe kojih kod nas još nema. Artikli su uglavnom predstavljeni na slikama, uz cijenu, a kupovina se dogovara privatnim porukama. Tako se i poručivanje preko profila „Prodaja Crna Gora“ vrši slanjem poruke, a za željeni artikal treba uplatiti avans od 50 odsto cijene, dok se ostatak novca daje prilikom preuzimanja. Administratorka ovog profila je objasnila da, nakon što ih kupac obavijesti da je uplatio avans, oni poručuju artikal u roku od dva ili tri dana, koji potom stiže za dvadesetak radnih dana.

Da građani Crne Gore sve češće naručuju robu putem interneta, potvrđuje i istraživanje koje je sproveo MONSTAT, a u kome je u prošloj godini 14,7 odsto korisnika globalne mreže naručilo robu ili usluge na ovaj način

„Da se bavimo bilo kakvim vidom prevare, vjerujte da ne bismo opstali toliko dugo, jer se negativne vijesti brzo šire“, ističe administratorka, napominjući da 95 odsto artikala stigne u roku.

Ipak, otkrivaju i da je bilo je situacija kada je isporuka poručene robe kasnila. Takođe, objašnjavaju da su, kada kupci kažu da ne žele više da čekaju isporuku, putem e-bankinga vraćali novac u roku od dva dana što je, tvrde, lako dokazivo dostavljanjem izvoda iz banke.

"Mi čuvamo komunikaciju sa svakim kupcem - dopisivanje putem inboksa i u svakom trenutku možemo uzeti izvode iz banke u kojoj imamo žiro-račun, gdje se tačno vidi ko je i kada izvršio uplatu novca za željeni artikal“, naglašava se u odgovoru. Ističu i da, s obzirom da od samog početka maksimalno štite interese kupaca „često i na njihovu štetu“, oni nemaju čega da se plaše.

Da građani Crne Gore sve češće naručuju robu putem interneta, potvrđuje i istraživanje koje je sproveo MONSTAT, a u kome je u prošloj godini 14,7 odsto korisnika globalne mreže naručilo robu ili usluge na ovaj način.

Osim Fejsbuka, trgovina preko interneta odvija se i preko brojnih sajtova, iako građani Crne Gore još ne mogu koristiti sigurni sistem plaćanja - PayPal.

Cezap: Kupci da se zaštite

"Treba pokušati maksimalno se obezbijediti, prije svega sa aspekta sigurnosti da onaj ko to prodaje bude neka firma koja je već prepoznata, makar od nekih bliskih ljudi“

Zato on ističe da je potrebno da potencijalni kupci budu obazrivi.

„Treba pokušati maksimalno se obezbijediti, prije svega sa aspekta sigurnosti da onaj ko to prodaje bude neka firma koja je već prepoznata, makar od nekih bliskih ljudi“, kazao je Boljević za „Vijesti“ dodajući da je svaka trgovina sa nepoznatim licima potencijalno rizična. Ističe i da je teško „kvalitetno“ se zaštiti, iako naš zakon o zaštiti potrošača tretira online trgovine:

„Šta ćete da uradite nekome kome ste, recimo, poslali sredstva u Rusiju? Šta za njega znači crnogorski zakon ili za nekog u Evropi? Nikako ne možete obezbijediti da on bude pod ingerencijom crnogorskog pravosudnog sistema.“

Boljević ističe da je problem trgovine preko interneta zajednički svim zemljama, objašnjavajući da ćemo, kada budemo dio Evropske unije, moći da očekujemo neki vid zaštite, ali ukoliko neko iz EU počini prevaru, ona neće moći da pomogne. Zato preporučuje potencijalnim kupcima da se osiguraju. Tako, s obzirom da nemamo Pay Pall sistem plaćanja, nije loše imati poseban račun ili karticu za elektronsko plaćanje, jer se na taj način rizikuju mali ili nikakvi gubici sredstava.

Takođe, preporučuje da uplate na taj račun samo onoliko sredstava koliko im treba za transakciju i da tu transakciju obave veoma brzo kako pasvord ili da kartica ne bi bila hakovana.

Daleko je PayPal

Dok građani Srbije od prošle srijede uveliko jednostavno i lako kupuju preko interneta putema PayPala, bezbjednog sistema onlajn plaćanja, Crna Gora će pričekati, u najboljem slučaju do naredne godine. Tako je početkom 2013. najavio ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović. PayPal je u Evropi dostupan od 2004. godine, a njegovo poslovanje u Crnoj Gori najavljuje se još od 2010. godine. Zahtjev za uvođenje PayPala u Crnu Goru proslijeđen je 2009.

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) je u aprilu 2010. saopšteno da bi Crna Gora mogla biti primljena u taj globalno prihvaćen sistem elektronskog plaćanja do kraja 2010.

Uslijedila je nova najava da bi Crna Gora mogla postati dio PayPal sistema u drugoj polovini 2011. Globalno prihvaćen PayPal je, uz plaćanje kreditnim karticama, jedan od najpopularnijih sistema plaćanja na Internetu. Nakon otvaranja profila na PayPalu, korisnik može da doda novac na svoj račun putem kreditne kartice ili bankovnog transfera u zemljama koje ga dopuštaju. Sa PayPal nalogom korisnik potom može da kupuje na svim lokacijama koje podržavaju taj sistem, ali i da plaćaju i primaju uplate od drugih korisnika (zavisno od zemlje).

PayPal je zahvaljujući takvom načinu rada postao jednostavan internet servis za plaćanje mnogih usluga, te svih onih koji koriste kupoprodajne web stranice. Osim što nisu na listi PayPala, crnogorski građani ne mogu regularno da kupuju ni aplikacije u online trgovinama kompanija Google i Apple Google Play i iTunes. Posebno problematičan je način na koji bi oni koji se žele baviti razvojem aplikacija, ukoliko žele da od njih zarade, mogli da naplate za svoj proizvod.

Bonus video: