Kotorski Daido milion eura u dobitku: Prikazan profit kada su dobili 99 odsto akcija

Japanci su tokom prošle godine otkupili na berzi akcije manjinskih vlasnika - kritičara poslovanja, iz Crne Gore i Hrvatske
295 pregleda 3 komentar(a)
daido_1, Foto: Daidokotor.com
daido_1, Foto: Daidokotor.com
Ažurirano: 15.04.2013. 17:11h

Kotorska kompanija Daido je poslovnu 2012. godinu iznenada završila sa neto profitom od 1,05 miliona eura, što je značajno bolji rezultat u odnosu na godinu ranije kada je zabilježen gubitak od 1,33 miliona eura.

Ovaj podatak možda ne bi zavređivao posebnu pažnju da kotorska kompanija neto profit nije ostvarila u godini tokom koje se konačno “otarasila” manjinskih akcionara iz Hrvatske i Crne Gore, koji su posljednjih nekoliko godina žestoko kritikovali, nekad i javno, dosta neubičajeno poslovanje većinskog vlasnika japanske kompanije Daido iz Nagoje.

Milionski profit je iskazan tek nakon što su stekli skoro potpunu kontrolu nad firmom u procentu od čak 99 odsto akcija.

Japanci su tokom prošle godine otkupili na berzi akcije manjinskih vlasnika - kritičara poslovanja, iz Crne Gore i Hrvatske

U prilog činjenici da se prošle godine i te kako dobro poslovalo govori i podatak da su kratkoročne obaveze za godinu smanjene sa 10,23 miliona na 4,82 miliona eura.

Na kraju poslovne 2011. godine akumulirani gubici iz poslovanja tokom protekle decenije iznosili su čak 18,12 miliona eura, a na kraju 2012. bili su za milion manji.

Ipak, prema detaljnom izvještaju o poslovanju objavljenom na veb sajtu Komisije za hartije od vrijednosti može se zaključiti da značajno učešće u poslovanju kotorske firme i dalje postoji sa povezanim firmama u inostranstvu kojima gazduje isti većinski vlasnik.

Tako, na primjer, najveća potraživanja kotorska firma ima u iznosu od 1,7 miliona eura od kompanije Daido metal Europe Ltd iz Engleske, 776,4 hiljade eura od kompanije Daido Metal Co, Ltd i 56,2 hiljade od firme Dyna Metal Co Ltd.

Ukupni kapital kotorske kompanije procijen je na 21,3 miliona eura, a nominalna vrijednost običnih akcija sa pravom glasa iznosila je čak 13 eura. Od toga mali vlasnici nikada nijesu imali značajnije koristi po osnovu vlasništva jer prava vrijednost ove kompanije na crnogorskoj berzi nikada nije vrednovana na pravi način, a dugogodišnje gubitke većinski vlasnik pretvarao je u akcijski kapital.

Značajan doprinos tome dali su sami Japanci novim emisijama akcija u kojima je nominalna vrijednost akcija iznosila svega jedan euro, a sve uz saglasnost Komisije za hartije od vrijednosti, budući da su ove operacije bile u skladu sa važećim propisima koji su često ad hok mijenjani pod pritiskom pojediinih moćnih klanova na tržištu kapitala.

Iako je u javnosti često navođena kao primjer jedne rijetke "uspješne" ili među "najuspješnjijim" privatizacijama u Crnoj Gori, na kraju se ispostavilo da se radilo o dosta neobičnoj japanskoj privatizaciji na originalni crnogorski način, o čemu su “Vijesti” detaljno pisale

Iako je u javnosti često navođena kao primjer jedne rijetke "uspješne" ili među "najuspješnjijim" privatizacijama u Crnoj Gori, na kraju se ispostavilo da se radilo o dosta neobičnoj japanskoj privatizaciji na originalni crnogorski način, o čemu su “Vijesti” detaljno pisale. Prema zvaničnim izvještajima, Daido Metal Kotor je, na primjer, poslovnu 2010. završio sa gubitkom od 1,82 miliona eura. Poslovnu 2009. sa gubitkom od 2,35 miliona eura. U tom periodu, kratkoročne obaveze kompanije za godinu su porasle sa 6,24 na 8,24 miliona eura. Kotorska kompanija je, inače, osnovana 26. novembra 1955. godine kao "Preduzeće za izradu mašinskih djelova", a već sljedeće godine je promijenilo naziv u Industrija ležaja.

Daido metal je postao većinski vlasnik sa 51 odsto akcija nakon privatizacije krajem 2001. godine.

Bez odgovora iz Daida

Ukupni kapital kotorske kompanije procijen je na 21,3 miliona eura, a nominalna vrijednost običnih akcija sa pravom glasa iznosila je čak 13 eura

Bonus video: