Elektroprivrede Srbije i BiH: Nema isporuka struje, KAP je troši nelegalno

Od početka ove godine KAP nelegalno troši struju, što građane košta 93 hiljade eura dnevno
9 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2013. 14:44h

Elektroprivrede Srbije (EPS) i Bosne i Hercegovine (BiH), kako tvrde njihovi predstavnici, ne isporučuju električnu energiju Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), koji od početka godine nelegalno troši struju, što građane košta 93 hiljade eura dnevno.

"EPS ne snabdijeva KAP električnom energijom", kazali su njeni predstavnici agenciji Mina-business, dok u Elektroprivredi BiH tvrde da to preduzeće nije i ne isporučuje struju podgoričkoj fabrici.

Menadžment KAP-a, prema riječima njegovih predstavnika, ne zna ko i po kojoj cijeni isporučuje struju fabrici

Predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) nijesu odgovorili na pitanje agencije Mina-business da li je ta kompanija na bilo koji način u prethodnom periodu snabdijevala KAP strujom.

Podgorički mediji pišu da se KAP posljednjih mjesec i po snabdijeva električnom energijom iz rezervi proizvođača okolnih sistema, pošto je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) 22. februara prestala da isporučuje struju fabrici, po nalogu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Menadžment KAP-a, prema riječima njegovih predstavnika, ne zna ko i po kojoj cijeni isporučuje struju fabrici. Oni su naveli i da KAP trenutno nema mogućnosti da plaća električnu energiju, jer je obim proizvodnje duplo manji.

EPCG je snadbijevala KAP strujom do 1. oktobra, nakon čega je njenu ulogu preuzeo državni Montenegrobonus, koji je električnu energiju fabrici isporučivao do 1. januara. Od početka ove godine KAP nelegalno troši struju, što građane košta 93 hiljade eura dnevno.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) nekoliko puta je produžavala rok CGES-u i EPCG da potpišu ugovore o regulisanju međusobnih prava, što se međutim nije desilo.

Regulator je zbog toga pokrenuo prekršajni postupak protiv CGES i EPCG i tražio hitne izmjene Zakona o energetici, u dijelu koji bi se, između ostalog, odnosio na redefinisanje pravnog osnova za privremeno oduzimanje licence.

Bonus video: