Menadžment KAP-a ne plaća struju i dugove, ali ima za otpremnine

Iz menadžmenta Kombinata aluminijuma saopštili da će sami finansirati dobrovoljni raskid radnog odnosa za prekobrojne
62 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 01:28h

Menadžment Kombinata aluminijuma je saopštio da će KAP isplatiti otpremnine prekobrojnim radnicima koji se dobrovoljno prijave da napuste kompaniju. Novac je obezbijeđen kada se oslobađaju viška radnika, dok ne plaćaju račune za električnu energiju i ostale dugove.

Dugovanja KAP-a za struju, kojom se nelegalno snabdijeva, dostigla su iznos od oko 64 miliona eura.

Direktor KAP-a, kojim upravlja ruski CEAC, Jurij Moisejev rekao je u ponedjeljak da nemaju novca da plaćaju struju, zbog čega se osjeća “nelagodno”.

Dug KAP-a prema EPCG iznosi oko 44 miliona, Montenegrobonusu oko 8,8 miliona, a Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), koji iz ekonomski neracionalnih razloga i dalje KAP snabdijeva strujom, oko 11,5 miliona sa fakturom za mart koja za koji dan treba da bude dostavljena.

Dugovanja KAP-a za struju, kojom se nelegalno snabdijeva, dostigla su iznos od oko 64 miliona eura

Iz Vlade je potvrđeno da će u svakoj varijanti raskida saradnje sa ruskim partnerom država (poreski obveznici) preuzeti dugovanja KAP-a za struju.

Iz menadžmenta KAP-a saopšteno je juče da je “novac za isplatu otpremnina zaposlenima po dobrovoljnoj osnovi, u skladu sa članom 76 Kolektivnog ugovora, obezbijedio isključivo Kombinat”.

“U ovom momentu nije poznato koliko će se zaposlenih prijaviti za dobrovoljan odlazak. Na osnovu analize stručnih timova kompanije, obezbijeđena sredstva će biti dovoljna za kompletnu realizaciju ove ponude”, ozvaničeno je iz menadžmenta.

U KAP-u je prekobrojno 700 od ukupno 1.200 zaposlenih. Ponuđene otpremnine odnose se na radnike kojima fali do 12 godina radnog staža do penzije, a iznose od 6.000 do 14.000, odnosno 18.200 eura, računajući ponudu invalidima rada. Radnici mogu računati i na 177 eura po godini radnog staža.

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić izjavio je da dok Rusi budu u KAP-u Vlada neće nuditi ništa u pogledu otpremnina za prekobrojne.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je “Vijestima” da aktuelne otpremnine za zaposlene isplaćuje KAP iz svojih sredstava i Vlada ne izdvaja novac za tu svrhu.

“Što se tiče dijela koji se odnose na pitanje smanjenja troškova radne snage na 50 odsto današnje, u projekcijama koje obezbjeđuju profitabilno poslovanje, to pitanje je dio opcije koju zastupa Vlada o preuzimanju većinskog vlasništva u KAP-u. O tome da li će broj radnika, u situaciji da opcija Vlade dobije podršku u parlamentu, biti smanjen na pola ili će ostati isti broj radnika uz smanjenje zarada, ili neka treća opcija, biće dogovoreno sa sindikatima”, objasnili su iz Ministarstva.

Menadžment KAP-a pozvao je radnike koji su spremni da sporazumno raskinu radni odnos da od 15. aprila do 19. aprila popune zahtjeve, koji su u kadrovskoj službi.

“Po isteku tog roka, zaposleni potpisuju sporazum o dobrovoljnom raskidu radnog odnosa. Imajući u vidu da je novac već obezbijeđen, isplata otpremnine se može očekivati samo nekoliko dana nakon potpisivanja sporazuma”, saopštili su iz menadžmenta KAP-a.

Povukli tužbu protiv Poreske uprave

Iz KAP-a su podnijeli podnesak Privrednom sudu o povlačenju tužbe protiv Poreske uprave (PU), radi okončanja parnice kojom je tražio 46.000 eura „na osnovu kamate zbog neblagovremenog vraćanja PDV-a“.

Odustajanjem od ovog potraživanja, u duhu sporazuma sa PU, tvrdi sagovornik “Vijesti” iz KAP-a, žele „pokazati spremnost na punu kooperativnost i saradnju sa ovom državnom institucijom i otvoriti prostor za zajedničke aktivnosti“.

Odgođeno ročište

Privredni sud nije dobio zadovoljavajuće tumačenje iz Ministarstva pravde pa je juče odložena rasprava o zahtjevu NLB Interfinanz iz Ciriha da se prizna arbitražna odluka suda u Londonu, koji je presudio da KAP mora platiti Vektri Montenegro oko tri miliona eura sa sudskim troškovima.

NLB Interfinanz je ovo potraživanje od Vektre preuzeo još prije nekoliko godina. Sudija Dijana Raičković odgodila je ročište za 20. maj i Ministarstvu pravde uputila novi dopis u kojem traži da se izjasni da li između Crne Gore i Velike Britanije postoji reciprocitet kada je u pitanju priznanje stranih arbitražnih odluka. Sud je već jednom tim povodom pisao Ministarstvu pravde ali nije dobio zadovoljavajući odgovor jer se on odnosio na sudske presude.

Savo Šofranac iz advokatske kancelarije Prelević, koja je ovlašćeni zastupnik NLB Interfinanza, usprotivio se predlogu predstavnika KAP-a, advokata Vladimira Radonjića, da se od Ministarstva pravde traži dopunsko mišljenje ustvrdivši da to samo vodi “odugovlačenju” ovog sudskog postupka te da bi o toj dilemi sam sud trebalo da odluči.

Galerija

Bonus video: