Stijepović: Ministarstvo mora snositi odgovornost za privredni slom Žabljaka

"Zvanično je saopšteno da je u januaru bilo 30% više turista... Dakle, nevažno je poštovati privatizacione ugovore jer nam ekonomija cvjeta"
2 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 12:19h

Ministarstvo turizma mora ponijeti teret odgovornosti za katastrofalne rezultate privatizacija i slom potencijala Žabljaka, kao jednog od najvećih zimskih centara velike Jugoslavije, jer nije pratilo realizaciju sklopljenih ugovora, ocijenio je direktor Centra za razvoj Durmitora, Darko Stijepović.

Stijepović je podsjetio da su hoteli Jezera, Žabljak i Planinka privatizovani prije oko deset godina i da je u roku od pet godina trebalo da počne njihova rekonstrukcija do nivoa od pet zvjezdica.

Prema riječima Stijepovića, slikoviti paradoks za ozbiljnost privatizacionih postupaka jeste činjenica da je za zakup žičare na Žabljaku onemogućen da konkuriše čovjek koji je nudio više novca za mjesec nego drugi ponuđač koji je i zakupio žičaru za cijelu sezonu

“Danas je hotel Žabljak zakatančen, hotel Jezera je sklonište za ptice, hotel Durmitor zjapi i plaši turiste i stanovnike Žabljaka kao zamak grofa Drakule, a na terasama hotela Planinka trava raste”, naveo je Stijepović u saopštenju.

On smatra da su, “ruševine od hotela” postale nebitne za turističku ponudu Žabljaka, jer se oko deset hiljada turista može smjestiti u 1,5 hiljada ilegalnih „kuća za odmor“, odnosno vikendica divljakuša.

Stijepović je, reagujući na Vladino odustajanje od revizija privatizacionih ugovora, saopštio da je jasno da Ministarstvo turizma i održivog razvoja, odnosno ministar Branimir Gvozdenović, nije pratio realizaciju sklopljenih ugovora.

“Potenciranje revizije privatizacionih ugovora je farsa jer sada praktično nema značaja i neće dovesti ni do kakve obnove hotela. Farsa je i zato što krucijalni elementi za funkcionisanje jednog ski centra, sistemi žičara, nijesu predmet revizije privatizacionih ugovora”, tvrdi Stijepović.

Farsa je, kako je dodao i zato što se na isti način, na koji je sistem organizacije Ski centra Durmitor uništen, nastoji uspostaviti stanje zdrave ekonomske računice.

“Farsa je i stečajni upravnik i stečaj Ski centra jer stotine hiljada eura su troškovi stečajnog nereda umjesto da se stečajem riješi nered”, ocijenio je Stijepović.

U tom, kako je rekao, privatizacionom kolu igra se još jedno manje kolo - stečajno.

"Parazitska stečajna uprava nad ruševinama nekadašnjeg Ski centra Durmitor nastavlja da sprovodi beskonačan i neodrživ postupak privatizacije na koji se i sam premijer Milo Đukanović goropadno osvrće"

“Parazitska stečajna uprava nad ruševinama nekadašnjeg Ski centra Durmitor nastavlja da sprovodi beskonačan i neodrživ postupak privatizacije na koji se i sam premijer Milo Đukanović goropadno osvrće.

Vladinom odlukom da odustane od revizije privatizacionih ugovora grmljavina predsjednika Vlade o privatizacionom haosu u Žabljaku polako se pretvorila u sipljivi kašalj”, kazao je Stijepović.

Prema njegovim riječima, privatizovano-neprivatizovana žičara na Savinom kuku uspješno posluje “iako takav primjer skoro ne postoji na kugli zemaljskoj”.

Stijepović je rekao i da se pitanje revizije privatizacionih ugovora za ostale turističke objekte i ostale žičare očigledno neće postavljati.

“Iz Vlade direktno poručuju zakupcima da ne poštuju privatizacione ugovore i da će se samo iz demagoških razloga ponekad goropadno izjašnjavati o tim privatizacijama”, poručio je Stijepović.

On je naveo da u skladu sa takvim strategijama ide i bizarna činjenica da finansijska kriza drma globus, a da se u Crnoj Gori “turizmu smiješi brk”.

“Zvanično je saopšteno da je u januaru bilo 30 odsto više turista u zimskim centrima. Dakle, nevažno je poštovati privatizacione ugovore jer nam ekonomija cvjeta, a ni svjetske krize ni elementarne nepogode nam ne mogu ništa”, naveo je Stijepović.

Prema njegovim riječima, slikoviti paradoks za ozbiljnost privatizacionih postupaka, jeste činjenica da je za zakup žičare na Žabljaku onemogućen da konkuriše čovjek koji je nudio više novca za mjesec nego drugi ponuđač koji je i zakupio žičaru za cijelu sezonu.

“Onemogućen je jer nije znao da isprži pljeskavicu, s obzirom na to da je uslov za zakup žičare bilo ugostiteljsko iskustvo”, rekao je Stijepović.

Na tenderu se, kako je ocijenio, ne smije nuditi viša cijenu od onih koji su morali da pobijede na konkursu.

Galerija

Bonus video: