Dug za kredite u švajcarskim francima 35 miliona eura

CEZAP namjerava da protiv banke podnese kolektivnu tužbu jer tvrde da su klijenti dovedeni u zabludu prilikom odobravanja tog proizvoda
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 14:27h

Prema podacima Kreditnog registra na kraju februara ove godine ukupno je prijavljeno 518 kredita koji su odobreni u švajcarskim francima, a dug po njima iznosi 35,47 miliona eura, zvanično je saopšteno "Vijestima" iz Centralne banke (CBCG).

Tu vrstu kredita u Crnoj Gori odobravala je samo Hipo Aple Adria banka 2007. i 2008 godine. Centar za zaštitu potrošača namjerava da protiv banke podnese kolektivnu tužbu jer tvrde da su klijenti dovedeni u zabludu prilikom odobravanja tog proizvoda.

U banci to negiraju, saopštavajući da su o rizicima svi bili obaviješteni. CEZAP-u se prijavilo oko 130 nezadovoljnih građana.

Hypo Alpe Adria banka: Klijenti imali potpune informacije >>>

CEZAP poziva građane da dostave dokumentaciju o kreditima u francima >>>

Zbog drastične promjene odnosa švajcarskog franka i eura od početka krize mnogim građanima su na mjesečnom nivou uvećavani iznosi koje moraju vraćati banci i ispada da im je glavnica za vraćanje kredita veća nego kada su ga podigi. Iz CBCG je rečeno da su zainteresovani da se taj problem riješi na adekvatan način, ali da nemaju ov l a šćenja da bankama nalože kako da rješavaju takvu situaciju.

"Mislimo da se jedno od rješenja može tražiti u komunikaciji klijenata sa bankom, jer veliki broj klijenata zbog rasta duga može ući u probleme sa vraćanjem kredita. Preporuka CBCG je da banka pažljivo sagleda nastalu situaciju i kroz restrukturiranje duga, smanjenjem kamate ili izmjenom parametara za obračun kamate pronađu rješenje koje će olakšati položaj dužnika. Istovremeno će se i banci obezbijediti prihodi koji su adekvatni realnoj vrijednosti plasiranog novca“, kazali su u CBCG.

Objašnjeno je da je odobravanje kredita u valuti koja nije euro i odobravanje kredita sa valutnom klauzulom u Crnoj Gori dozvoljen pravni posao i ne podliježe zakonskim ili drugim ograničenjima.

Preporuka CBCG je da banka pažljivo sagleda nastalu situaciju i kroz restrukturiranje duga, smanjenjem kamate ili izmjenom parametara za obračun kamate pronađu rješenje koje će olakšati položaj dužnika

"Jer je mala vjerovatnoća da je banka prilikom odobravanja tih kredita imala čvrste argumente za procjenu da će švajcarski franak u narednom periodu sigurno ostvariti visok rast u odnosu na euro”, ocijenili su iz CBCG.

Oni dodaju da se može konstatovati da je taj proizvod tokom vremena postao problematičan sa aspekta klijenata.

“Ali treba biti objektivan i priznati da je on mogao postati problematičan i za banku u slučaju da je odnos švajcarskog franka prema euru u proteklom periodu išao u suprotnom smjer u“, istakli su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Centru za zaštitu potrošača do sada se posredstvom telefona 020/244-170 javilo oko 130 građana koji imaju kredite u švajcarskim francima, a do kraja ove sedmice planirano je da se u prostorijama organizacije građani okupe kako bi dali punomoćje za angažovanje advokata. Iz Hipo Alpe Adria banke je saopšteno da su aktivno informisali klijente o rizicima koje preuzimaju i posljedicama eventualne promjene kursa, te da nijesu mijenjali ugovorene kamatne stope.

Navedeno je i da su klijenti potpisivali izjavu o tome da su potpuno svjesni rizika koji preuzimaju. Kolektivne tužbe protiv Hipo Alpe Adria grupe zbog kredita u švajar - skim francima podignute su u Srbiji, Hrvatskoj i BIH, a sudski postupci su već rezultirali nepravosnažnim presudama u korist klijenata.

Bonus video: