Poslovodstvo KAP-a ponudilo radnicima otpremnine od 6.000 do 18.200 eura

U KAP-u se oslobađaju prekobrojnih, ponuda za radnike koji su stekli uslov ili im fali do 12 godina za penziju
53 pregleda 0 komentar(a)
KAP protest, Foto: Boris Pejović
KAP protest, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.04.2013. 07:53h

Poslovodstvo Kombinata aluminijuma ponudilo je radnicima dobrovoljni raskid radnog odnosa koji predviđa isplatu otpremnina od 6.000 do 18.200 eura.

Takav predlog su sindikalnim predstavnicima aluminijumske kompanije juče uputili menadžeri zaduženi za kadrovske poslove.

Sličan program Vlada je ponudila radnicima KAP-a prilikom restrukturiranja kompanije prije dvije godine, ali to zasada nije dalo željene rezultate jer je opstanak aluminijumske proizvodnje i dalje pod znakom pitanja.

Za radnike kojima fali godina i dvije za penziju ponuđeno je 7.000 eura, a za one kojima fale dvije - tri godine 8.000

Ponude za otpremnine i sporazumni odlazak iz Kombinata aluminijuma, na dobrovoljnoj osnovi, dati su u skladu sa članom 76 Kolektivnog ugovora.

Otpremnina od 6.000 eura, prema predlogu, ponuđena je zaposlenima koji su stekli pravo na penziju ili im nedostaje manje od godinu.

Predlog je stigao juče, a sindikalni predstavnici će se izjasniti kada radnicima predoče ponude i dobiju odgovor na ponudu

Za prekobrojne kojima nedostaje pet-šest godina staža do penzije ponuđen je iznos od 11.000 eura, onima kojima fali 6-8 godina 12.000. Onima sa 8-10 godina staža do penzije previđena je isplata po 13.000 eura, a zaposlenima kojima fali 10-12 godina do penzije 14.000 eura.

Prema ponudi menadžmenta, navedeni iznosi će se povećati za 15 odsto invalidima rada koji su invaliditet stekli van radnog mjesta. Povećanje od 30 odsto ponuđeno je profesionalnim invalidima koji su taj status stekli na radnom mjestu u podgoričkoj fabrici.

Predlog je stigao juče, a sindikalni predstavnici će se izjasniti kada radnicima predoče ponude i dobiju odgovor na ponudu.

Iz ambasade Ruske Federacije ne odgovaraju na priču iz CEAC-a

Iz ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori nijesu željeli da komentarišu to što predstavnici ruskog CEAC-a glasanje o raskidu saradnje sa tom fiirmom dovode u vezu sa odnosima Rusije i Crne Gore.

Nije odgovore na pitanje da li se moguće neizglasavanje predloga ruskog CEAC-a Olega Deripaske i Vlade Mila Đukanovića u Skupštini, u pogledu restrukturiranja Kombinata aluminijuma, može nepovoljno odraziti na buduće odnose između Rusije i Crne Gore.

Tu poruku je predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću pismom uputio predstavnik CEAC-a i predsjednik borda KAP-a Aleksej Arnautov. On u pismu, objavljeno je na konferenciji ruskih menadžera u KAP-u, ističe:

"Rusija i Crna Gora imaju posebnu povezanost. Ukoliko dobro izaberete, ukoliko dobro glasate za podršku planu restrukturiranja KAP-a, glasaćete za bolju i sigurniju budućnost Crne Gore i za trajne, uzajamno značajne odnose između Crne Gore i Rusije".

Bonus video: