Fond rada uoči izbora isplatio najviše novca - 670 hiljada eura

Od 899,9 hiljada eura, koliko je isplaćeno u prvom kvartalu ove godine, prethodnog mjeseca je otišlo 670,3 hiljade za otpremnine
118 pregleda 8 komentar(a)
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
novac, isplata novca, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.04.2013. 17:24h

Fond rada je tokom prva tri mjeseca “žrtvama tranzicije” isplatio 21 otpremninu više nego u istom periodu protekle godine.

To znači da je od ukupnog broja isplata samo tokom marta obavljeno 348, a svega 119 tokom prva dva mjeseca

Direktor Fonda rada Kemal Đečević kazao je “Vijestima” da je tokom ove godine, zaključno sa krajem marta, isplaćeno 467 otpremnina od po 1.926 eura ukupne vrijednosti 899.846 eura.

Kada se uporede podaci za januar i februar, koji su “Vijestima” ranije dostavljeni iz Fonda rada, uočava se da je najveći dio novca do “žrtava tranzicije” stigao tokom marta, čak oko 670.248 eura.

“Od početka ove godine pa do sada izvršena je isplata u iznosu od 229.598 eura”, kazao je Đečević “Vijestima” 25. februara.

Đečević je podsjetio da je tokom protekle godine isplaćeno 4.219 rješenja o otpremninama u iznosu od 8.125.390 eura

To znači da je od ukupnog broja isplata samo tokom marta obavljeno 348, a svega 119 tokom prva dva mjeseca.

Predsjednički izbori raspisani su 18. januara, a kampanja se zahuktala od 1. marta.

Đečević tvrdi da njihov rad nema veze sa predsjedničkim izborima, te da Fond na čijem je čelu radi standardnom dinamikom i po zakonu.

Zbog “komplikovane procedure i činjenice da Ministarstvo finansija preko državnog trezora odobrava isplate zahtjeva za otpremnine koje obradi Fond rada”, Đečević nije mogao da saopšti koliko je isplata obavljeno po opštinama.

Fond rada se našao na meti kritika kada je tokom marta objavljen audio snimak sa sjedice predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS) održane uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Na snimku, koji je objavljen na sajtu dnevnika Dan, čuje se kako funkcioneri te partije planiraju da otpremnine namijenjene bivšim radnicima preko Fonda rada isplaćuju isključivo članovima DPS-a.

Iz Fonda rada je to negirano i saopšteno da rade u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“Budžetom za 2013. godinu Fondu rada je opredijeljeno 1,3 miliona eura", kazao je Đečević

“Fond isplaćuje potraživanja prema jasno propisanim kriterijumima (u skladu sa Odlukom o kriterijumima i načinu isplate potraživanja kod Fonda rada), u zavisnosti od priliva opredijeljenih budžetskih sredstava, bez bilo kakve selekcije ili diskriminacije po osnovu političke ili bilo koje druge pripadnosti podnosioca zahjeva”, saopšteno je tada iz Fonda.

Đečević je podsjetio da je tokom protekle godine isplaćeno 4.219 rješenja o otpremninama u iznosu od 8.125.390 eura, od kojih je 3.115 otpremnina isplaćeno novcem obezbijeđenim emisijom državnih obveznica, a preostale iz sredstava opredijeljenih budžetom.

“Budžetom za 2013. godinu Fondu rada je opredijeljeno 1,3 miliona eura. U narednom periodu biće izvršena isplata za 2.458 pozitivno riješenih zahtjeva, a u proceduri obrade od strane stručne službe za donošenje rješenja za isplatu potraživanja kod Fonda rada je još oko 450 zahtjeva”, kazao je Đečević.

On je rekao i da je Fondu rada od osnivanja do sada, podnijet ukupno 21.381 zahtjev, a od ukupnog broja podnijetih zahtjeva do sada je riješeno 10.138, od kojih 8.564 zahtjeva su usvojena, dok su 1.574 zahtjeva odbijena jer nema uslova za isplatu potraživanja. Za obradu su preostala 11.243 zahtjeva.

DPS se pozivao na otpremnine uoči parlamentarnih izbora

Na audio snimku sa sjedice predsjedništva DPS-a uoči prošlogodišnjih oktobarskih parlamentarnih izbora čuje se tadašnji politički direktor stranke Branimir Gvozdenović kako najavljuje da će članovi DPS-a do septembra dobiti otpremnine preko Fonda rada.

"Ozbiljna su očekivanja od Fonda rada. I to će biti jedan posebni sastanak koji ćemo imati sa Fondom rada, kako da se ubrzaju određene aktivnosti, nešto iz raspoloživog fonda, a nešto iz Fonda koji će se realizovati preko projekta Evropske investicione banke", kazao je tada Gvozdenović.

Iz Fonda rada je to negirano i saopšteno da rade u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i da im “nije poznata politička pripadnost” onih kojima isplaćuju otpremnine. Direktor Fonda je rekao da njihov rad nema veze ni sa predsjedničkim izborima.

Bonus video: