MAL bankrotirao, a Boksitima nikad gore

Rasprava o pokretanju stečaja u Rudnicima boksita odgođena jer je direktor hitno morao da ide u Mađarsku da prijavi potraživanja
70 pregleda 2 komentar(a)
Boksiti protest, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti protest, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.04.2013. 20:08h

Mađarska kompanija MAL od koje nikšićki Rudnici boksita potražuju mjesecima više od million eura je bankrotirala, a direktor Boksita Milorad Đurović morao je da hitno ide u Mađarsku da bi prijavio potraživanja u postupku likvidacije te inostrane kompanije.

Upravo to je razlog zbog kojeg je 5. aprila u Privrednom sudu, prije samog početka, odgođena rasprava o obnovljenom zahtjevu Crnogorske komercijalne banke (CKB) da se pokrene stečaj u Rudnicima boksita zbog nevraćenog duga u ukupnom iznosu od 1,67 miliona eura.

CKB je sa Rudnicima zaključio dva ugovora o kreditu i to 11. decembra 2006. godine na iznos od 520.681 euro i 28. maja 2007. godine na iznos od 330.000 eura

Nenaplaćeno potraživanje od mađarskog MAL-a, u iznosu većem od milion eura, mjesecima je davalo nadu menadžmentu Boksita, predstavnicima Vlade i preostalih 310 radnika da će izbjeći najgore. To znači da su računali na isplatu zarada i pokretanje proizvodnje.

Za nikšićko preduzeće, izgleda, tek sada predstoji velika neizvjesnost, koja će vjerovatno u prvom redu zavisiti od rješavanja sudbine podgoričkog Kombinata aluminijuma, a velika je dilema da će uopšte moći da izbjegnu bankrot.

Radnicima se duguje pet i po plata, a najavili su proteste ako ne budu imali sigurnog kupca rude.

Rudnicima boksita od 2005. godine upravlja ruski CEAC Olega Deripaske a već više od dvije godine dijeli većinski paket sa Vladom

Sada je po osnovu prvog kredita ukupan dospjeli dug Boksita prema CKB-u 253,2 hiljade eura, a prema drugom ugovoru oko 254,8 hiljada eura. Prema izdatoj bankarskoj garanciji ukupan dospjeli dug Rudnika boksita iznosi oko 1,08 miliona eura.

Uprkos upućenim opomenama dužnik u kontinuitetu nije izmirivao obaveze CKB-u zbog čega je ta banka u septembru 2012. predala sudu predlog za izvršenje i prinudnu naplatu. Međutim, i pored toga CKB nije uspio da namiri svoje potraživanje iako su obaveze odavno dospjele na naplatu.

Opunomoćeni predstavnik CKB-a Mihailo Bojović, iz advokatske kancelarije “Velimirović i partneri”, protivio se da se odgodi ročište, ali je sudija Ivan Kovačević prihvatio zahtjev Boksita.

Rudnicima boksita od 2005. godine upravlja ruski CEAC Olega Deripaske a već više od dvije godine dijeli većinski paket sa Vladom. To partnerstvo pokazalo se lošim, a kompanija je pred bankrotom iako se odavno oslobodila prekobrojnih radnika.

Račun u blokadi više od 300 dana

Iz advokatske kancelarije “Velimirović i partneri”, kojom rukovodi advokat Goran Velimirović saopšteno je “Vijestima” da se pravni osnov ovog potraživanja CKB-a odnosi na Ugovore o kreditu zaključene 2006. i 2007. godine kao i bankarsku garanciju iz 2008. godine.

“Dodatno, na osnovu informacija sa sajta Centralne banke, sa stanjem na dan 31. januar, 2013.godine računi dužnika su blokirani preko 300 dana u kontinuitetu. Povodom navedenog Predloga, Privredni sud u Podgorici je 5. marta 2013. donio rješenje kojim se pokreće prethodni stečajni postupak za utvrđivanje razloga za pokretanje stečajnog postupka”, naveli su iz advokatske kancelarije.

Bonus video: