Potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora odloženo na neodređeno

Savez sindikata (SSCG) predložio novu izmjenu OKU kako bi zadržao za sebe naknadu za odmor, rekreaciji i prevencije invalidnosti
69 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Masoničić, Foto: Savo Prelević
Zoran Masoničić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2013. 13:43h

Potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), koje je bilo zakazano za predstojeću srijedu, odloženo je na neodređeno. Tako je zbog toga što je Savez sindikata (SSCG) predložio novu izmjenu OKU kako bi zadržao za sebe naknadu za odmor, rekreaciji i prevencije invalidnosti, iako je na Socijalnom savjetu usaglašeni tekst usvojen jednoglasno.

Pomoćnica ministra rada i socijalnog staranja Vesna Simović potvrdila je “Vijestima” da je SSCG razlog zbog kojeg se odustalo od potpisivanja OKU, ali nije željela da govori o detaljima.

Skupština SSCG je krajem marta usvojila tekst koji je prošao Socijalni savjeta ali su dodali svoju odredbu kojom su samoinicijativno dopunili član 60 koji se odnosi na obavezu poslodavca da uplaćuje zaposlenima koji su sindikalno organizovani po 0,2 odsto od bruto zarade na ime odmora, rekreacije i prevencije invalidnosti.

OKU je prestao da važi 30. septembra 2012. i od tada poslodavci nemaju brojene obaveza prema zaposlenima jer nema dokumenta koji ih na to obavezuje

Prema usaglašenom predlogu za koji su glasali predstavnici Vlade, Unije poslodavaca, Unije slobodnih sindikata (USS) i SSCG bilo je dogovoreno da se taj novac uplaćuje na račun sindikalne organizacije kod poslodavca, a da ga sindikalna organizacija kasnije može prebaciti na račun granskog sindikata.

Skupština SSCG je predložila odredbu da se taj novac uplaćuje direktno na račun centrale kojoj sindikalna organizacija pripada.

Prema podacima “Vijesti”, Unija poslodavaca i USS su već odbili takav predlog.

"Vijesti" nijesu uspjele da dobiju komentar od generalnog sekretara SSCG Zorana Masoničića.

"Sada čekamo da se sindikati usaglase. Ovo je novi momenat na koji nijesmo računali jer je usaglašeni tekst već usvojen na Socijalnom savjetu i predstavnici SSCG su glasali za njega", rekla je Simović.

OKU je prestao da važi 30. septembra 2012. i od tada poslodavci nemaju brojene obaveza prema zaposlenima jer nema dokumenta koji ih na to obavezuje.

Nijesu u obavezi da uplaćuju novac za rekreaciju i prevenciju invalidnosti, dodatak za minuli staž, nije utvrđena minimalna dozvoljena zarada za koju je postignut dogovor da umjesto 145 eura bude 193, odnosno 40 odsto prosječne zarade na nivou države i još mnogo drugih prava.

Bonus video: