Suđenje u Njujorku: Mađari „kupuju” vrijeme

Bivši direktori mađarske kompanije, osumnjičeni u aferi Telekom, opet osporavaju nadležnost američkog suda
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2013. 12:50h

Advokati bivših direktora Mađar Telekoma, kojima je u srijedu počelo suđenje zbog navodnih koruptivnih šema u Makedoniji i Crnoj Gori, podnijeli su Srednjem žalbenom sudu zahtjev da se poništi odluka Okružnog suda u Njujorku od 8. februara, kojim ta instanca odbacuje njihov zahtjev da se, između ostalog, proglasi nenadležnom.

Mađar Telekom je kupio Telekom Crne Gore.

Sudija suda u Njujorku Ričard Saliven, gdje je u srijedu održana statusna konferencija po žalbi Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC) protiv Eleka Štrauba, Tamaša Morvaija i Andraša Baloga, u februaru je odbacio tvrdnje advokata odbrane da Okružni sud nema nadležnosti nad stranim državljanima. Odbacio je da je tužba Komisije zastarjela te da u njoj nema elementarnih dokaza za iznesene tvrdnje. Time je optužnica SEC-a u potpunosti prihvaćena, a zahtjevom odbrane da Srednji žalbeni sud raspravlja o toj odluci, mađarski menadžeri jedino dobijaju na vremenu.

“Vijestima” je juče iz Komisije objašnjeno da će, s obzirom da je slučaj još u toku, sudija Saliven morati da odobri zahtjev odbrane, u čijem je cilju već zakazano davanje izjava o tome. Razloge za pokretanje takvog postupka, zastupnici Mađara obrazložiće 17. aprila, SEC će odgovoriti 1. maja, dok će odbrana imati pravo na odgovor 10. maja.

Nakon što odluči da li će odobriti zahtjev odbrane da se žale drugostepenom sudu, Saliven će donijeti i odluku o saslušanju obje strane po tužbi SEC-a, čime se suđenje vraća u “regularan tok”.

Na statusnoj konferenciji bilo je najviše riječi upravo o terminima u kojima će i tužilac i optuženi saopštiti svoje argumente o tužbi po kojoj su Štraub, Morvai i Balog 2005. godine podmitili više crnogorskih i makedonskih političara i povezanih lica sa ukupno više od 12 miliona eura.

Odbrana traži da se prve izjave ne uzmu prije kraja 2014. godine, a njihove čak u 2015. godini, dok SEC insistira da se prva saslušanja održe već u julu ove godine. SEC optužnicu bazira na navodno falsifikovanim finansijskim izvještajima koje mu je Mađar Telekom podnosio u periodu kada je svoje akcije kotirao na Njujorškoj berzi. Šestogodišnja istraga američkih državnih organa, po nalogu SEC-a i Ministarstva pravde SAD pokazala je da je u izvještajima pokušano da se prikriju koruptivne isplate čime je, prema njihovim tvrdnjama, nanesena šteta interesima investitora na američkom tržištu kapitala.

U Crnoj Gori su, prema tužbi, podmićena najmanje dva vladina zvaničnika, kao i “sestra najvišeg Vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom”, sa ukupno 7,35 miliona eura. Cilj korupcije, prema navodima iz tužbe, bilo je sticanje manjinskih akcija Telekoma Crne Gore, čime je Mađar Telekom, uz kupljeni državni udio od 51,12 odsto, obezbijedio preko 80 odsto akcijskog kapitala najvećeg crnogorskog provajdera telekomunikacionih usluga.

Bonus video: