Počelo suđenje bivšim direktorima Mađar Telekoma

Bivši direktori Mađar Telekoma se sumnjiče da su podmitili zvaničnike Makedonije i CG i “sestru visokog zvaničnika koja se bavi advokaturom”
72 pregleda 0 komentar(a)
Sud u Njujorku, Foto: Brano Mandić
Sud u Njujorku, Foto: Brano Mandić
Ažurirano: 04.04.2013. 10:26h

Suđenje bivšim direktorima Mađar Telekoma, koje američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) sumnjiči da su podmitili više crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona eura prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine, i zvanično je pred Okružnim sudom počelo kasno sinoć po našem vremenu i do zaključenja ovog broja “Vijesti” ročište nije bilo završeno.

“Vijestima” je oko ponoći u sudu u Njujorku saopšteno da se na početku utvrđivalo kada će se strane izjašnjavati.

“SEC traži da se izjašnjenja obave već u julu ove godine, a advokati Mađara traže narednu i 2015. godinu”, saznaju “Vijesti”, a danas će se znati šta je u konačnom dogovoreno.

Na prvoj statusnoj konferenciji trebalo bi da se raspravlja o zahtjevu optuženih, Eleka Štrauba, Tamaša Morvaija i Andraša Baloga da se vansudski nagode sa SEC-om i na taj način izbjegnu suđenje. Kako je “Vijestima” u petak saopšteno, SEC je protiv pokušaja poravnanja.

Sudija Ričard Saliven je prethodno odbio zahtjev odbrane da se tužba SEC-a odbaci kao neosnovana, jer tvrde da sud u Sjedinjenim Američkim Državama nema nadležnosti nad stranim državljanima, da je tužba zastarjela te da Komisija nije dala dovoljno čvrste dokaze protiv njih.

Američka komisija pokrenula je građansku parnicu protiv tri bivša direktora, zbog, kako tvrde, izrade i realizacije koruptivne šeme 2005. i 2006. godine kada su podmitili više crnogorskih i makedonskih zvaničnika

SEC je tužbu podnio na kraju 2011. godine, odmah nakon sudskog poravnanja kojim je postupak protiv kompanija (Mađar telekoma i njegovog vlasnika Dojče telekoma) okončan. Te kompanije su platile poravnanje od 95 miliona dolara, u zamjenu za zaključenje postupka.

Američka komisija, međutim, pokrenula je građansku parnicu protiv tri bivša direktora, zbog, kako tvrde, izrade i realizacije koruptivne šeme 2005. i 2006. godine kada su podmitili više crnogorskih i makedonskih zvaničnika.

Tužbom je obuhvaćena i navodna šema korupcije kojom su, prema tvrdnjama SEC-a, trojica mađarskih menadžera podmitili i više makedonskih političara sa više od 4,8 miliona eura, radi zaustavljanja ulaska novih kompanija na makedonsko tržište telekomunikacija.

U Crnoj Gori su, prema tužbi, podmitili lokalne zvaničnike i “sestru visokog zvaničnika koja se bavi advokaturom” sa ukupno 7,35 miliona eura, i to na osnovu četiri lažna konsultantska ugovora, kako bi se domogli dvotrećinskog vlasničkog udjela u Telekomu Crna Gora.

U Crnoj Gori su, prema tužbi, podmitili lokalne zvaničnike i “sestru visokog zvaničnika koja se bavi advokaturom” sa ukupno 7,35 miliona eura, i to na osnovu četiri lažna konsultantska ugovora, kako bi se domogli dvotrećinskog vlasničkog udjela u Telekomu Crna Gora

Američki istražni organi došli su i do podataka da je 2,32 miliona eura isplaćeno preko kompanije Aktive investment, dok je više od 4,5 miliona za korupciju neimenovanih zvaničnika crnogorske vlade proslijeđeno preko računa kompanije Fiesta. Ostatak od 2,3 miliona isplaćen je preko kompanije Roli.

Bonus video: