Advokati kasnili, sud donio rješenje da je OTP povukla tužbu

Neobična presuda stečajnog sudije u tužbi protiv Vektre Jakić na štetu OTP-a
6 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.04.2013. 14:54h

Privredni sud u Bijelom Polju donio je rješenje kojim se smatra da je OTP banka povukla tužbu protiv Vektre Jakić u stečaju zbog potraživanja od 77,5 miliona eura, jer njeni advokati nijesu na vrijeme stigli na ročište.

Advokati OTP-a će se žaliti Apelacionom sudu na takvu odluku jer su uoči ročišta telefonom obavijestili sudiju bjelopoljskog suda Zorana Ašanina da će kasniti zbog zastoja u saobraćaju.

"OTP banka će u zakonskom roku uložiti žalbu Apelacionom sudu, u kojoj će do detalja istaći sve nepredvidive okolnosti koje su sprečavale pravne zastupnike da stignu na vrijeme na ročište", najavio advokat OTP

On je objasnio da su zastupnici OTP-a kasnili, iako su krenuli na vrijeme u Bijelo Polje da bi izbjegli zatvaranje puta, zbog zastoja u saobraćaju, a potom je kolona šlepera ka sjeveru spriječila iole bržu vožnju zbog čega je kašnjenje moralo biti 10 do 15 minuta.

O tome su, dodaje Jovović, telefonom obavijestili sudiju Ašanina i on odgovorio da će sačekati.

Sudija Ašanin nije želio da komentariše šta se desilo ističući da mu je to zabranjeno, ali i da je sve napisao u službenoj zabilješci

Sudija Ašanin nije želio da komentariše šta se desilo ističući da mu je to zabranjeno, ali i da je sve napisao u službenoj zabilješci.

"Ovim rješenjem Privrednog suda praktično su odbačena sva potraživanja OTP banke u iznosu od 77.459.097 eura, čime je Vektra Jakić u stečaju relaksirana od duga zbog kojeg je i uveden stečaj. Samim tim podnesena žalba OTP banke na izmijenjeni plan reorganizacije je neutemeljena", ističe se u saopštenju stečajnog upravnika Vektre Jakić, Moma Jokića.

On konstatuje da je finansijski vještak Hamid Šabović “bez ikakvog zastoja u saobraćaju i na vrijeme stigao iz Podgorice”.

Stečaj u Vektri Jakić uveden je krajem maja 2012. na zahtjev OTP-a upravo zbog duga od 77,5 miliona eura koji nije otplaćivan

"I OTP ima nesumnjivo pravo da naplati to potraživanje iz imovine preduzeća Vektra Jakić kao i iz druge imovine, u vlasništvu drugih Vektra kompanija, koja je založena kao obezbjeđenje za isplaćeni kreditni iznos", naglasio je advokat.

Iz Privrednog suda u Bijelom Polju potvrđeno je da su advokati OTP-a Filip Jovović i Senja Radović zvali i obavijestili sudiju Ašanina da će kasniti, ali su se pojavili kada je ročište bilo zaključeno.

“Ovo im nije bio prvi put da kasne. Jednom im se to već desilo iako su bili upozoreni. Norme u Zakonu su imperativne bez obzira na to o kolikom potraživanju se radi i moraju se poštovati. A OTP je imao mogućnost da angažuje advokata iz Bijelog Polja koji sigurno ne bi zakasnio”, saopšteno je “Vijestima” iz bjelopoljskog Privrednog suda.

Stečaj u Vektri Jakić, podgoričkog biznismena Dragana Brkovića, uveden je krajem maja 2012. na zahtjev OTP-a upravo zbog duga od 77,5 miliona eura koji nije otplaćivan.

OTP: Nalaz nije dobar, tražili bi i smjenu vještaka

Mađari su nezadovoljni nalazom vještaka Šabovića i tvrde da je samo posjetio Vektru Jakić, ali ne i OTP ili CKB, te smatraju njegov nalaz jednostran.

U Vektri smatraju, prema nezvaničnoj ocjeni, da se “advokati OTP-a u zakazanom terminu najvjerovatnije nijesu pojavili jer nalaz vještaka nije bio u njihovu korist“. Iz OTP-a to negiraju.

“OTP Factoring Montenegro, kao punomoćnik OTP banke, istakao je nekoliko ključnih prigovora na taj nalaz i da nije bilo ovakvog postupanja sudećeg sudije, Factoring bi jasno dokazao da vještak nije dobro uradio nalaz, a pri čemu bi, takođe, bila zatražena i promjena vještaka”, saopštio je Jovović.

On je istakao da se svaka druga interpretacija relevantnih činjenica može smatrati malicioznom i neobjektivnom.

Bonus video: