trajektna linija

Monopol premijerovih kumova: Braća Ban u plusu 1,63 miliona eura

Višedecenijski monopol mogao je imati smisla dok je ta firma iz Kamenara bila u državnom vlasništvu, ali to nije slučaj od 2004, kad je Pomorski saobraćaj privatizovan
171 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2013. 16:27h

Preduzeće Pomorski saobraćaj iz Kamenara, koje uživa monopol na izuzetno frekvetnoj trajektnoj liniji Lepetane-Kamenari u Boki Kotorskoj, lani je poslovalo sa profitom od 1,63 miliona eura prije oporezivanja.

To pokazuju podaci iz godišnjeg finansijskog izvještaja firme, objavljeni na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti. Ostvaren je 7,4 odsto bolji rezultat nego 2011. kada je Pomorski saobraćaj ostvario profit, prije oporezivanja, od 1,517 miliona eura.

Pomorski saobraćaj je prošle godine za oko 350 hiljada eura uvećao svoje prihode, dok su poslovni rashodi istovremeno smanjeni za oko 30 hiljada eura

Većinski vlasnik Pomorskog saobraćaja je podgorička kompanija ProHouse u vlasništvu kuma premijera Mila Đukanovića Duška Bana, a koja posjeduje 66,58 odsto akcija trajektne firme iz Kamenara.

Ostatak od 33,42 odsto Pomorskog saobraćaja pripada Duškovom bratu Dejanu Banu, koji je i izvršni direktor kompanije.

Firma je lani ostvarila neto profit po akciji u iznosu od 19,89 eura što znači da je, imajući u vidu broj akcija u svom posjedu, ProHouse Duška Bana zaradio 989.646 eura, dok je bratu Dejanu, shodno broju njegovih dionica, pripalo 496.772 eura.

Pomorski saobraćaj je prošle godine za oko 350 hiljada eura uvećao svoje prihode, dok su poslovni rashodi istovremeno smanjeni za oko 30 hiljada eura.

Preduzeće je lani, pored ostaloga, uštedjelo i na stavci „troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi“. Iako je broj radnika povećan sa 76 na 81, za plate i doprinose je izdvojeno 1,2 miliona eura, oko 38 hiljada eura manje nego 2011.

Pomorski saobraćaj je na razna sponzorstva potrošio 24 hiljade eura, skoro pet puta više nego 2011. godine kada je za sponzorstva izdvojeno samo 5.333 eura.

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja do sada je izbjegavalo da odgovori kada će država Crna Gora da raspiše javni tender za dodjelu koncesije za održavanje jedine trajektne linije u zemlji koja je od državnog značaja.

U pitanju je linija Kamenari-Lepetane-Kamenari, preko tjesnaca Verige u Boki Kotorskoj na kojom monopol imaju brodovi firme braće Ban.

Višedecenijski monopol preduzeća mogao je imati smisla, dok je ta firma bila u državnom vlasništvu, ali to nije slučaj od 2004. godine, kada je Pomorski saobraćaj privatizovan.

Prema odluci Savjeta za privatizaciju, većinske akcije su prodate na berzi. Prodat je bez tendera, prodajom državnih akcija na berzi. Kupoprodajni ugovor je potpisan 2004. sa firmom ProHouse iz Podgorice koja je dobar dio svojih obaveza prema državi u ovoj transakciji platila obveznicama stare devizne štednje.

Galerija

Preporučujemo za Vas