Institut "Simo Milošević" završio prošlu godinu sa gubitkom od 439.600 eura

Tender za prodaju 56,48% državnog kapitala u Institutu je poništen jer ponude koje su dostavile MK grupa i Vichy ne odgovaraju kriterijumima
55 pregleda 0 komentar(a)
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Arhiva Vijesti
Institut Dr Simo Milošević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.04.2013. 14:40h

Institut "Simo Milošević" završio je prošlu godinu sa gubitkom od 439,6 hiljada eura, skoro dva i po puta manjim nego na kraju 2011. godine.

Poslovni prihodi kompanije na kraju decembra su, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, pali četiri odsto na 9,98 miliona eura.

Poslovni rashodi Instituta smanjeni su 9,7 odsto na 9,89 miliona eura, od čega se na troškove zarada, naknada i ostale lične rashode odnosilo 5,5 miliona eura.

Za materijal je potrošeno dva miliona eura, amortizaciju i rezervisanja 992,6 hiljada, dok su ostali poslovni rashodi distigli 1,3 miliona eura.

Ukupna aktiva kompanije na kraju prošle godine blago je smanjena u poređenju sa 2011. na oko 69,99 miliona eura.

Neraspoređena dobit kompanije dostigla je 1,44 miliona eura, dugoročna rezervisanja i obaveze iznosile su 2,78 miliona eura, a kratkoročna 6,54 miliona eura.

Tender za prodaju 56,48 odsto državnog kapitala u Institutu "Simo Milošević" nedavno je poništen, jer ponude koje su dostavile MK grupa, biznismena Miodraga Kostića i francuski Viši (Vichy) ne odgovaraju kriterijumima.

Poziv za učešće na tenderu, za prodaju akcija Vlade, Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), Investiciono-razvojnog (IRF) i Fonda zdravstvenog osiguranja, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte objavio je početkom avgusta prošle godine.

Prethodni tender, za prodaju 19,19 odsto akcija Vlade, 23,65 odsto IRF-a, 10,23 odsto Fonda zdravstvenog osiguranja i 3,41 odsto ZZZ, propao je sredinom februara 2011. godine, jer nije bilo zainteresovanih.

Tender za privatizaciju Instituta prvi put je raspisan 16. aprila 2008, ali je u septembru 2009. godine poništen, jer je austrijska kompanija Kristof menadžment (Christof Management International) odustala od kupovine.

Kristof grupa je šansu da kupi hercegnovski zdravstveni centar dobila nakon što je raskinut ugovor o prodaji 56,4 odsto akcija Instituta sa švajcarskom kompanijom Houm art end sejls servisis (Home Art and Sales Services), jer u predviđenom roku nije uplatila 20 miliona EUR za dionice zdravstvenog centra.

Švajcarska firma, u vlasništvu srpskog biznismena Filipa Ceptera, nudila je 150 miliona eura za investicioni program, ali se nakon petomjesečnih pregovora ispostavilo da ne može da obezbijedi čvrste garancije za njegovo ispunjenje.

Kristof grupa nudila je 25 miliona eura za 56,4 odsto državnih akcija, devet miliona tekućih ulaganja i 36 miliona predviđenih biznis planom.

Zdravstveni centar u Igalu najveća je i najpoznatija institucija za multidisciplinarno banjsko liječenje na Mediteranu. Kompanija je vlasnik i ekskluzivne Vile Galeb, koja je sagrađena 1979. godine isključivo za potrebe tadašnjeg predsjednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Bonus video: