Radulović: Postoje dvije opcije za KAP - gubitnička i pobjednička

"Treba utvrditi krivično-pravnu odgovornost Filipa Vujanovića, Mila Đukanovića, Milana Roćena i Igora Lukšića"
8 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 12:13h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) dostavili su Skupštini predlog zaključaka kojim bi Vlada trebalo da se obaveže da najkasnije do 12. aprila preuzme upravljanje Kombinatom aluminijuma (KAP) i Rudnicima boksita i obezbijedi potrebnu finansijsku podršku za racionalno funkcionisanje tih preduzeća.Predlog zaključaka DF-a je u okviru Informacije o načinu realizacije skupštinskih zaključaka od 29. februara prošle godine, koja će biti razmatrana na sjednici Skupštine zakazane za 10. april.Prema zaključcima DF-a, Vlada se obavezuje da formira menadžment koji će obezbijediti racionalno funkcionisanje KAP-a i Rudnika boksita i na osnovu uzajamnog dogovora naći način ispunjenja zakonskih i ugovornih obaveza prema zaposlenima, dobavljačima i državi.Poslanik DF-a i potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović kazao je na konferenciji za novinare da budućnost Kombinata i Rudnika boksita može biti dvojaka - gubitnička i pobjednička.

"Gubitnička opcija se sastoji od legalizacije prethodnih nelegalnih radnji, novih zaduženja i subvencija i velike vjerovatnoće bankrotstva javnih finansija", kazao je Radulović.Pobjednička opcija, koju predlaže DF, kako je rekao, predstavlja utvrđivanje pune istine o KAP-u i Rudnicima boksita, odgovornost za učinjeno, prestanak agonije, devastacije i daljih gubitaka i optimalni i dugoročni razvoj aluminijumske industrije.Vlada, prema zaključcima, treba da do 15. aprila formira Operativni tim koji će formalno raskinuti ugovor sa Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC) i komercijalni ugovor sa Glenkorom. Prema zaključcima, Skupština se obavezuje da do 22. aprila formira revizionu komisiju, koju će činiti predstavnici Skupštine, Vlade, Državne revizorske institucije (DRI) i domaći i međunarodni stručnjaci.

Takođe se obavezuje Vlada da obustavi isplatu svih preuzetih garancija za KAP i Rudnike boksita do usvajanja izještaja revizione komisije i okončanja istrage Tužilaštva

"Predsjednik revizione komisije biće predstavnik Skupštine iz reda opozicionih poslanika, a komisija će do 22. oktobra podnijeti Skupštini na usvajanje Izvještaj o bilansu stanja, validnosti dugova, tokovima novca, transakcijama preko off šor i kćerki firmi, utemeljenosti tvrdnji ruskih zvaničnika da su u vezi KAP-a uložili u Crnu Goru više stotina miliona eura", navodi se u zaključcima.Vlada se obavezuje da do 22. aprila formira stručni tim sastavljen od domaćih i međunarodnih eksperata koji će do 22. oktobra podnijeti Skupštini na usvajanje studiju dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije u Crnoj Gori. Zaključcima se predlaže da Skupština zahtijeva od Vrhovnog državnog tužioca da po hitnom postupku preispita poslovanje KAP-a i Rudnika boksita i pokrene krivični postupak protiv osoba za koje postoje osnovane indicije da su počinili krivična djela protiv interesa Crne Gore."Treba utvrditi krivično-pravnu odgovornost Filipa Vujanovića, Mila Đukanovića, Milana Roćena i Igora Lukšića, za koje postoji čitav niz indicija da su na organizovan način potpisivali štetne aranžmane i ugovore sa Glenkorom, of šor firmama Salomon, En plus, CEAC, odobravali garancije i na taj način oštetili Crnu Goru više od milijardu eura", navodi se u zaključcima. Takođe se obavezuje Vlada da obustavi isplatu svih preuzetih garancija za KAP i Rudnike boksita do usvajanja izještaja revizione komisije i okončanja istrage Tužilaštva.Na pitanje hoće li imati podršku Socijalističke narodne partije (SNP) i drugih partija, Radulović je odgovorio da očekuje da su i oni borci za slobodnu, prosperitetnu, ekonomsku i pravnu Crnu Goru i da se neće staviti na gubitničku varijantu."Svako će biti na iskušenju, nadam se da je sva opozicija prava opozicija", dodao je Radulović.On je rekao da su urađene kost-benefit analize za svaku fazu. "Samo prelaskom od čuvenih ingota do homogenizovanih trupaca investicija od šest miliona eura se vraća za šest mjeseci, tako da su u pitanju dupli efekti, ali treba biti odgovoran i uman, što ne stanuje u ovoj Vladi", zaključio je Radulović.

Galerija

Bonus video: