Nikšićki vatrogasci prekinuli proteste: Sačekaće formiranje nove vlasti

Za vrijeme trajanja protesta niko im se od predstavnika lokalne vlasti nije obratio
93 pregleda 6 komentar(a)
Vatrogasci Nikšić, Radnici Koni, Foto: Ivan Petrušić
Vatrogasci Nikšić, Radnici Koni, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 02.04.2013. 11:27h

Nakon 15-dnevnih jednosatnih protesta nikšićki vatrogasci su odlučili da iste prekinu jer su dobili decembarsku platu čime je ispunjen dio njihovih zahtjeva.

Pripadnici nikšićke Službe zaštite i spasavanja 18. marta počeli su sa jednosatnim protestima ispred zgrade Opštine tražeći isplatu decembarske i januarske zarade i garanciju da će im sva ostala primanja biti redovna.

Za vrijeme trajanja protesta niko im se od predstavnika lokalne vlasti nije obratio.

„Smatramo da bi dobar i odgovoran domaćin mnogo više pažnje obratio na psa lutalicu pred svojom kućom nego što su oni koji su vršili ili bolje rečeno još uvijek vrše vlast na naš boravak pred opštinom. Mnogo više od neisplaćenih zarada pogodio nas je takav odnos“, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Đorđe Marković.

On je kazao da pripadnici Službe zaštite i spasavanja nijesu tražili ništa već samo zarađene plate kako bi mogli da prehrane porodice.

Marković je kazao da pripadnici Službe zaštite i spasavanja nijesu tražili ništa već samo zarađene plate kako bi mogli da prehrane porodice

„Ako je to grijeh, onda smo mi grešni ljudi, ako nije onda je grešan neko ko nam to ne dozvoljava. Kome je potreban gladan i nezadovoljan vatrogasac – spasilac. Momci, mi svakoga možemo pogledati u oči a mogu li pojedini nas. Neka o tome sudi neko drugi“, kazao je Marković obraćajući se kolegama koji su 15 dana, uglavnom po kiši i vjetru protestovali ispred opštine.

Oni su protestima u februaru uspjeli da obezbjede isplatu oktobarske i novembarske zarade, a jedan dan su protestovali i ispred Sektora za vanredne situacije u Podgorici. Njih je tada primio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za Sektor za vanredne situacije Ljuban Tmušić i obećao da će početi rješavanje ranijih zahtjeva vatrogasaca koji se odnose na beneficije i dodatak za otežane uslove rada.

“U kontaktima koje smo ostvarili sa Ljubanom Tmušićem dogovoreno je da se odmah nakon formiranja novog rukovodstva Opštine krene u pregovarački proces sa nadom da ćemo ovoga puta imati posla sa odgovornim ljudima koji neće dozvoliti da im pripadnici službe, koja je prepoznata kao služba od posebnog značaja za državu, bude doživljavana na način kao što je to bilo do sada“, kazao je Marković. .

Bonus video: