"Coca Cola" hoće da kupi brend Crne Gore

Preko okeana stiže ponuda od koje će se mnogima zavrtjeti u glavi, potvrđeno „Vijestima” iz američke kompanije
75 pregleda 91 komentar(a)
Ažurirano: 01.04.2013. 07:37h

Globalna korporacija “Coca Cola Company” (CCC) zainteresovana je da otkupi pravo na korišćenje brenda "Crna Gora" i na taj način koristi našu zemlju kao dio svoje reklamne strategije u Evropi, potvrdili su nezvanično "Vijestima" iz vrha balkanske ekspoziture američkog giganta.

Za sada se još ne zna kada će se krenuti sa zvaničnom inicijativom prema crnogorskoj Vladi, niti vrijednost moguće finansijske ponude, ali izvjesno je da je unutar multinacionalne kompanije prošlog mjeseca upravljački menadžment odobrio evropskoj podružnici da pokrene cijelu stvar.

Lujza B. Rodik sekretarka generalnog direktora CCC za Jugoistočnu Evropu potvrdila je "Vijestima" da je ponuda u završnoj fazi, te da će Vladi Crne Gore biti prepušteno da osmisli agendu početka pregovora.

Rodik, koja je godinama radila u centrali kompanije "Coca Cola" u Atlanti, rekla je da je ideja o Crnoj Gori kao brendu začeta prošle godine na Internacionalnom svjetskom forumu u Bangkoku kada je top menadžeru Benu Ridliju predstavljen serijal crteža crnogorskog slikara Romana Đuranovića.

Poznati Đuranovićevi crteži u kojima dominira grafički logo "Crna Gora", ispisan kurzivom i tipografijom koja je proslavila najveći svjetski brend, privukla je Ridlijevu pažnju, i poklopila se, kako kaže Rodik, "sa težnjom kompanije da probije novu granicu u marketingu, i da u svom portfelju od 500 brendova koji trenutno vrijede 16 milijardi dolara, konačno ima i jednu državu".

"Vaša zemlja je predivna, mi smo zainteresovani za taj posao jer želimo da se promovišemo i na taj način, a sigurna sam i da će Crna Gora imati koristi. U ovom trenutku, nemamo više detalja za medije jer u stvari, ništa još nije počelo“, rekla je Rodik „Vijestima“.

Na pomolu nova kriza u koaliciji? Đukanović i Krivokapić

Ona je podsjetila da je već bilo sličnih pokušaja “Coca Cola”, kao, na primjer 1996. godine, tokom Zimske olimpijade u Lilehameru, kada je lokalna vlast norveškog gradića odbila ponudu za otkup brenda. "Vijesti" saznaju da će ponuda iz kompanije “Coca Cola” stići danas.

Iz Vlade juče nije bilo zvaničnog odgovora, osim načelne poruke iz kabineta premijera Mila Đukanovića "da cijena i nužnost stranih investicija ne smije biti u koliziji sa nacionalnim interesima crnogorske države i svih njenih građana", ali i da ponudu intenzivno razmatraju, "jer je ekonomska situacija nezavidna, pa je svaki izvor prihoda dobrodošao2.

Kako je „Vijestima“ rečeno u razgovoru sa nekoliko PR stručnjaka, “Coca Cola” će, vjerovatno, biti spremna da ponudi basnoslovnu cifru, ali će zauzvrat tražiti od države da na neki način i sama prihvati novi simbol kao dio zvaničnog identiteta.

Rad Romana Đurovića

To vjerovatno ne znači da bi se na državnoj zastavi našao Đuranovićev znak “Crna Gora“ u Coca Cola stilu, ali bi rješenje moglo da bude njegovo štampanje na graničnim prelazima i u propisanim institucijama od javnog značaja.

"Vijesti" saznaju da se stavljanju stilizovanog znaka na državne simbole protivi i manji koalicioni partner, SDP, koji je poručio da će u tom slučaju definitivno izaći iz Vlade jer se "u nacionalni identitet ne smije dirati, makar svi pocrkali od gladi".

"Američki čisti novac, svakako je uslovno rečeno, kockica koja nam godinama nedostaje. Ipak, prihvatanje da prodate brend je složeno pitanje i politička odluka koja u ovom trenutku, da budem iskren, zvuči nemoguće", rekao je “Vijestima” ekonomski analitičar Vasilij Kostić.

Iz američke ambasade juče nijesu odgovarali na pozive redakcije „Vijesti“.

Etiketa sa natpisom: zemlja porijekla

Slike Romana Đuranovića odavno su postale prepoznatljive kao umjetnička djela visokog ranga, ali ipak, kao i većina crnogorskih slikara, Đuranović uglavnom rijetko daje intervjue i nastupa u javnosti.

On je “Vijestima” rekao da je dobio obavještenje od svojih zastupnika da je “Koka-Kola” zainteresovana za njegov “logo” i da je najavljen sastanak tim povodom.

“Natpis Crna Gora, modifikovan kao 'klasični' logotip Coca-Cola, obligatorni detalj niza Đuranovićevih slika, zavrijedivši time privilegovani status umjetnikovog potpisa, funkcioniše kao etiketa sa natpisom: zemlja porijekla. On postaje prelamač/preusmjerivač značenja, on locira prizore, kontekstualizuje ih i konkretizuje, daje im specifičnu 'lokalnu obojenost'”, zapisala je likovna teoretičarka Svetlana Racanovic.

Bolje u NATO nego da se tako prodamo

Predstavnik užeg rukovodstva Nove srpske demokratije juče nije htio javno da govori o dolasku kompanije “Coca Cola” u Crnu Goru sve dok se američka ambasada ne oglasi javno.

"Bolje je i da uđemo u NATO pakt, nego da se prodamo toj globalnoj kompaniji, znate već ko vlada svijetom i kako prolaze male države. Ali od ovog mafiokratskog režima nas ništa ne čudi", rekao je sagovornik “Vijesti” iz Nove.

Bonus video: