"Svetac" ide u staro gvožđe za 1,1 milion dolara

Brod od 6.918 bruto-tona, dug je 110 i širok 17 metara metara, izgrađen je 1977. godine u Bergenu u Norveškoj
175 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Anto Baković
Sveti Stefan, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 30.03.2013. 20:19h

Grčka brokerska kuća Nilimar Shipping, specijalizovana za praćenje stanja na tržištu novih, polovnih i brodova za kasiranje, objavila je da je Barska plovidba prodala za rezanje u staro željezo, jedan od dva svoja broda - trajekt „Sveti Stefan“. Brod je, kako se navodi, prodat turskim rezalištima po cijeni od 322 dolara za tonu težine, odnosno za ukupno nešto manje od 1,1 milion dolara (860.000 eura).

Predsjednik borda Barska plovidba dr Radovan Orlandić rekao je juče „Vijestima“ da feribot „Sveti Stefan“ još nije prodat. Orlandić je naveo da je „svetac“ preko međunarodnih brokera već mjesecima ponuđen tržištu, te da je njegova prodaja još u procesu pregovora.

“Odluka o prodaji ovog broda u kompaniji nije donijeta ad-hok već na osnovu našeg biznis plana i plana razvoja kompanije. Prije svega, to radimo u cilju smanjivanja troškova u poslovanju, a i zbog tog što brod koji je dosad ispunjavao sve zahtijevane standarde, ne bi mogao da izađe u susret najavljenim međunarodnim pomorskim tehničkim zahtjevima”, kazao je Orlandić.

On je dodao da se u doba krize i pada pomorskog tržišta u eksploataciji posljednje dvije godine pokazalo da je nerentabilno držati dva broda kada na liniji sa Italijom ima posla samo za jedan feribot.

Brod je na flotnoj listi barske kompanije od 17. decembra 2000.

„Sveti Stefan“ bi tako uskoro mogao poći na svoju posljednju plovidbu do Aliage u Turskoj gdje će biti izrezan. Brod od 6.918 bruto-tona, dug je 110 i širok 17 metara metara, izgrađen je 1977. godine u Bergenu u Norveškoj pod imenom „Cornouailles” za poznatu britansku kompaniju Brittany Ferries.

„Sveti Stefan“ bi uskoro mogao poći na svoju posljednju plovidbu do Aliage u Turskoj gdje će biti izrezan

U flotu Barske plovidbe ovaj trajekt kapaciteta 400 putnika, stigao je na jesen 2000-te godine kada su ga Barani kupili od takođe britanske kompanije Condor Ferries. Od tada do juče “Sveti Stefan” je redovno održavao liniju Bar - Bari, te povremeno plovio za Ankonu i između albanske luke Brač i italijanskih luka.

Barska plovidba je prije dvije godine u Brodogradilištu Bijela odradila obimniji remont “Svetog Stefana” tokom kojeg je trup broda rekonstruisan u skladu sa najnovijim normama međunarodne SOLAS konvencije. Iako je riječ o četiri godine mlađem brodu, “Sveti Stefan” je ipak otišao ranije u rezalište od svog “kolege”, trajekta “Sveti Stefan II”, izgrađenog 1973. u Njemačkoj.

Prema podacima iz godišnjeg izvještaja kompanije Barska plovidba, u kojoj je država većinski vlasnik, tokom prošle godine prevezla ukupno 53.259 putnika, što je za 21 odsto manje nego 2011. godine. Trajektima je prevezeno 10.581 automobil što je 23 odsto manje nego 2011. Broj prevezenih kamiona opao je za pet odsto, (lani ih je bilo ukupno 2,6 hiljada), a zabilježen je pad od 23 odsto u broju prevezenih trejlera kojih je lani bilo 367. U 2012. godini je realizovano 165 povratnih putovanja na liniji Bar-Bari što je za 13 odsto nego 2011.

Bonus video: